Svet
4783 ogledov

Karibi niso več zeleni!

Irma
Orkan Irma je med drugim popolnoma spremenil izgled otokov. Satelitski posnetek jemlje dih.

Na satelitskih posnetkih Nase je jasno videti, da so nekdaj zeleni otoki danes videti rjavi. Irma je popolnoma uničila otoke Barbuda in St. Martin, na vseh otokih je umrlo najmanj 37 ljudi.

Potem ko so se oblaki začeli umikati, je škodo možno videti na satelitskih posnetkih Nase. Kontrast prej in potem je dramatičen.

Karibi - Nasa | Avtor: nasa nasa

Niso upoštevali navodil

Orkan Irma je na Kubi terjal najmanj deset smrtnih žrtev, je danes sporočila civilna zaščita na otoku. Orkan je na Kubi divjal minuli konec tedna.

Po navedbah kubanske civilne zaščite so žrtve umrle zaradi električnega udara, utopitve ali zrušenja zgradb, večinoma na območju Havane. Nekatere žrtve niso upoštevale navodil o evakuaciji, so še dodali po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Irma je v Havani pustošila z vetrovi s hitrostjo do 150 kilometrov na uro. Deli mesta so bili poplavljeni. Orkan je veliko škode povzročil v osrednjem delu otoka, kjer so vetrovi pihali s hitrostjo do 256 kilometrov na uro, so poročali kubanski mediji.

Kubanske oblasti so preventivno evakuirale več kot milijon ljudi.

Irma na Kubi | Avtor: Epa Epa

Orkan Irma Neverjetno Svet Nor način boja z Irmo

Florida začenja z okrevanjem

Orkan Irma je medtem do ponedeljka zvečer prešel ameriško zvezno državo Florida po vsej njeni širini in za seboj pustil razdejanje, ki ga bodo še dolgo odstranjevali. Najhuje je bilo na otočju Keys na jugu, zahodna obala Floride pa jo je glede na črne napovedi še kar dobro odnesla, poroča STA.

Ameriška mornarica je Floridi poslala na pomoč letalonosilko Abraham Lincoln ter ladji Iwo Jima in New York, ki je bila zgrajena iz železja ruševin Svetovnega trgovinskega centra po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Irma je ob slovesu od Floride na severovzhodu povzročila hude poplave na območju mesta Jacksonville, kje je nacionalna garda rešila okrog 50 ljudi, povsem pa je razdejala otočje Keys, ki je bilo do torka zjutraj še vedno ločeno od celine, saj je bila edina avtocesta močno poškodovana.

Orkan Irma Razdejanje Svet Nori posnetki: Orkan je ocean ob obali Floride dobesedno posesal

Guverner Floride Rick Scott, ki si je ogledal uničenje iz zraka, je zagotovil, da bo pomoč prišla, vendar pa je menil, da bo morda treba evakuirati 10.000 ljudi, ki so ostali kljub ukazu za evakuacijo. Otočje Keys ima skupaj okrog 79.000 prebivalcev. Irma je ob Keys zadela kot orkan 4. kategorije s hitrostjo vetrov okrog 209 kilometrov na uro, kasneje pa se je unesla in na poti mimo Naplesa in Tampe ni povzročila tako velikega razdejanja, kot se je pričakovalo.

Floridske oblasti preganjajo posameznike, ki so se odločili, da bodo izropali zapuščene trgovine in domove, v Miamiju pa so fotografije aretiranih roparjev dali na Twitter, da jih osramotijo. Kazenskih ovadb bodo deležni tudi lastniki domačih živali, predvsem psov, ki so jih pustili privezane na milost in nemilost neurju. V zavetišča se je po Floridi zateklo 180.000 ljudi, vendar tam večinoma niso sprejemali hišnih ljubljenčkov.

Orkan Matthew Nočna mora Svet "To je morda moje zadnje sporočilo!"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice