Svet
39 ogledov

"Do vojne lahko pride vsako minuto"

Ukrajina Simferopol ruski vojak
1/13
EPA
Ukrajinska vojska je razglasila stanje polne pripravljenosti in začela mobilizacijo rezervistov. Na Krimskem polotoku napovedali referendum o neodvisnosti od Ukrajine. Poveljnik ukrajinske mornarice prestopil na drugo stran.

“Za zdaj lahko govorimo o ruski agresiji, saj se spopadi še niso zgodili. Mislim, da je to prvi in zadnji korak k vojni, ki lahko izbruhne vsako minuto,” je za Žurnal24 dejal direktor ukrajinske tiskovne agencije Interfax Aleksander Martinenko.

Več deset tisoč Ukrajincev je po celotni državi – najbolj množično pa na vzhodu in jugu Ukrajine – nasprotovalo vojni. “Napoved vojne je združila Ukrajince in politične sile v državi. Trenutna enotnost je v naši nedavni zgodovini brez primere,” pojasnjuje Martinenko in poudarja, da je ozemeljska celovitost Ukrajine za veliko večino državljanov izjemno pomembna. Po besedah direktorja tiskovne agencije tudi večina tistih, ki menijo, da trenutna vlada ni legitimna, nasprotuje ruski agresiji.

Ukrajina na robu katastrofe

Odločitev o mobilizaciji je bila sprejeta, potem ko je ukrajinski parlament v soboto sprejel sklep, da mora biti vojska v stanju pripravljenosti na boj, okrepili pa so tudi varovanje letališč, jedrskih elektrarn in drugih strateško pomembnih objektov. Novi ukrajinski režim je sicer še vedno proti vsakemu nasilju, poroča Glas Rusije.

Vse številčnejši ruski vojaki na Krimu so si medtem prisvojili orožje iz radarske baze in ukrajinskega centra za usposabljanje mornarice, vse prebivalce pa pozvali, da "podprejo legitimno oblast na Krimu".

Ukrajinski začasni premier Arsenij Jacenjuk je opozoril, da je Ukrajina "na robu katastrofe". Rusijo je obtožil, da je Ukrajini napovedala vojno.

"To je rdeč alarm. To ni grožnja, to je dejansko vojna napoved moji državi," je dejal dan potem, ko je zgornji dom ruskega parlamenta soglasno podprl zahtevo ruskega predsednika Vladimirja Putina, da zaradi domnevnega ogrožanja življenj ruskih državljanov in zaščite vojakov v črnomorski floti na Krimu odobri uporabo ruskih oboroženih sil na ozemlju Ukrajine do normalizacije političnih razmer v tej državi.

Putin sprejel predlog nemške kanclerke

Ruski predsednik Putin je nemški kanclerki Angeli Merkel, ki ga je danes po telefonu poklicala zaradi razmer v Ukrajini, dejal, da so ukrepi Rusije v zvezi s tem "povsem ustrezni trenutnim izrednim razmeram v tej državi". Sprejel je njen predlog za oblikovanje kontaktne skupine za Ukrajino. "Predsednik Putin je sprejel kanclerkin predlog za takojšnje oblikovanje preiskovalne misije, kot tudi kontaktne skupine, morda pod okriljem Ovseja, za začetek političnega dialoga o Ukrajini," so zapisali v sporočilu nemške vlade.

Merklova je izrazila zaskrbljenost zaradi razvoja dogodkov v Ukrajini, posebej na Krimu. Putinu je očitala, da je Rusija s posredovanjem na Krimu kršila mednarodno pravo.

Putin je opozoril na naraščajoče grožnje z nasiljem s strani skrajnih nacionalističnih sil v Ukrajini, ki po njegovih besedah ogrožajo življenja in zakonite interese ruskih državljanov in celotnega rusko govorečega prebivalstva Ukrajine. Po njegovih besedah je cilj dosedanjih ruskih ukrepov v Ukrajini stabilizacija razmer po mirni poti. Voditelja sta se strinjala, da bosta nadaljevala posvetovanja tako na dvostranski kot na večstranski ravni, da bi dosegli normalizacijo družbenih in gospodarskih razmer v Ukrajini, so še sporočili iz Kremlja.

Poveljnik ukrajinske mornarice prestopil k proruski strani

Poveljnik ukrajinske mornarice Denis Berezovski, ki ga je v soboto na položaj imenoval prehodni predsednik Oleksandr Turčinov, je danes presenetljivo zamenjal stran in prisegel zvestobo proruskim oblastem na Krimu. "Prisegam, da bom izpolnjeval ukaze vrhovnega poveljnika Avtonomne republike Krim," je kontraadmiral Berezovski dejal v zaprisegi na štabu ruske črnomorske flote, ki so jo prenašali po televiziji. Dodal je še, da prisega zvestobo prebivalcem Avtonomne republike Krim.

Gre za veliko presenečenje, saj so Berezovskega šele dan prej prehodne oblasti, ki so strmoglavile predsednika Viktorja Janukoviča, imenovale za poveljnika ukrajinske mornarice. Ni jasno, zakaj se je Berezovski odločil za zamenjavo strani, novoimenovani proruski premier Krima Sergej Aksjonov, ki ga nove oblasti v Kijevu ne priznavajo, pa je na skupni novinarski konferenci z Berezovskim dejal, da gre za "zgodovinski dogodek". Do odločitve Berezovskega je prišlo po njegovem današnjem srečanju z Aksjonovom in poveljnikom ruske črnomorske flote Aleksandrom Vitkom v Sevastopolu.

Zaprta seja parlamenta, konvoji na poti

V Kijevu so medtem zasedali parlamentarci. Na zaprti izredni seji so razpravljali o stanju v državi. Eden od možnih scenarijev je uvedba izrednega stanja, drugi je vzpostavitev uprave, prilagojene "vojnemu" stanju.

Zahodne agencije še naprej poročajo o premikih ruskih sil iz pristanišča Sevastopol proti krimski prestolnici Simferopol. Na pot naj bi se odpravilo več sto vojakov. Konvoj, ki je odpotoval v nedeljo zjutraj, šteje 12 vojaških tovornjakov, dve ambulantni vozili in nekaj lahkih oklepnikov, poroča Assosiated Press.

Kličko zahteval mobilizacijo

Vodja ukrajinske stranke Udar, boksar Vitalij Kličko, je že v soboto zahteval razglasitev splošne mobilizacije, potem ko je Svet federacije odobril angažiranje ruskih sil na ukrajinskem ozemlju. "Parlament mora zahtevati od generalštaba vojske, da le-ta razglasi splošno mobilizacijo zaradi ruske agresije na ukrajinsko ozemlje," je besede Klička prenesel AFP.

RIA: Na Krimu ni več ukrajinskih sil

RIA Novosti so medtem poročale o množičnem predajanju ukrajinskih sil na Krimu. Orožje, strelivo in vsa infrastruktura je ostala v "varstvu samoobrambnih sil" (lokalni prostovoljci, op. a.). Sporočila o opustitvi poslušnosti kijevskim oblastem prihajajo vse od nedeljskega jutra, "samoobrambne sile" pa še naprej skrbijo za red na ulicah Simferopola, poročajo RIA Novosti. 

Rusom naklonjene sile so upravno prestolnico Krima zasedle že v četrtek in si prisvojile številne upravne stavbe, vključno z republiškim parlamentom. Namestnik krimskega premierja Rustam Temirgalijev je zatrdil, da so ukrajinske vojaške enote na Krimu prepustile vse vojaške objekte krimskim oblastem in da na polotoku ni več aktivnih ukrajinskih sil.

POMEMBNEJŠI DOGODKI:

  • Zahodne države iz protesta zaradi ruskih dejanj v Ukrajini že odpovedujejo priprave na vrh skupine G8, ki naj bi potekal junija v ruskem Sočiju. ZDA, Velika Britanija, Francija in Kanada so ruskemu predsedniku Putinu poslale ostro sporočilo, da ustavljajo vsa pripravljalna pogajanja na vrh, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
  • V Moskvi se je danes zbralo več sto protestnikov proti ruskemu vojaškemu posredovanju v Ukrajini, ki pa jih je ruska policija že razgnala in najmanj 40 tudi aretirala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
  • Papež Frančišek je danes vse strani v Ukrajini pozval, naj končajo "nerazumevanje", mednarodno skupnost pa da podpre dialog. "Molimo za Ukrajino, ki doživlja zelo občutljivo obdobje," je še dejal papež v svojem rednem nedeljskem blagoslovu z okna apostolske palače v Vatikanu.
  • Ukrajinski predsednik Aleksander Turčinov: "Rusija ni imela nobenega razloga za to dejanje agresije. Vse izjave o ogroženosti ruskih državljanov ali rusko govorečih Ukrajincev so izmišljene"; 
  • Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen: "Kar Rusija zdaj počne v Ukrajini, je v nasprotju z načeli Ustanovne listine Združenih narodov. Ogroža mir in varnost v Evropi."
  • Ukrajinski začasni premier Arsenij Jacenjuk je danes opozoril, da je Ukrajina "na robu katastrofe", Rusijo pa je obtožil, da je Ukrajini napovedala vojno. "To je rdeč alarm. To ni grožnja, to je dejansko vojna napoved moji državi," je dejal novinarjem v Kijevu;
  • Ukrajinski poslanci so pozvali mednarodno skupnost, naj zagotovi ozemeljsko celovitost Ukrajine v skladu z budimpeškim memorandumom iz leta 1994;
  • Po navedbah francoske agencije AFP so mediji pod nadzorom Kremlja sprožili obsežno propagandno akcijo za diskreditacijo novih ukrajinskih oblasti. Televizija Rusija 24 je posredovala pričevanje mladega Rusa, ki je zatrdil, da so mu plačali, da je med protesti (nekdanje) opozicije deloval kot ostrostrelec. Mladenič je zatrdil še, da so na strani Ukrajincev "plačanci iz ZDA in Nemčije". Ti plačanci se pomikajo na Krim in njihov cilj naj bi bil "spodbuditi nov krizni val in ropati ljudi," še dodaja Rusija 24;
  • Ukrajinski svet za nacionalno varnost je ukazal splošno mobilizacijo v državi. Vodja sveta Andrej Parubij je za AFP dejal, da so ukazali vpoklic rezervistov oz. vseh, "ki jih vojska potrebuje, da zagotovi ozemeljsko celovitost Ukrajine";
  • Ruski premier Dimitrij Medvedjev je po sobotnem pogovoru z ukrajinskim kolegom Arsenijem Jacenjukom zatrdil, da "si Rusija pridržuje pravico do zaščite legitimnih interesov ruskih državljanov in vojakov, ki so nameščeni v avtonomni republiki Krim." V pogovoru je Medvedjev tudi izpostavil odgovornost ukrajinskih predstavnikov za morebitno uporabo sile na Krimu, če bodo sprejete nezakonite odločitve proti ruskim državljanom v Ukrajini.
Komentarjev 15
  • Zek 12:01 03.marec 2014.

    A sem napisal, da to opravičuje rusko ekspedicijo na Krim?

  • renemario 06:17 03.marec 2014.

    Kaj bo z Ukrajino? Kaj pa bo z Afganistanom čez kratek čas, ko so ga 20 let jahali rusi in američani ? Kaj pa z njimi?

  • jakec1575 01:01 03.marec 2014.

    Putinu je popolnoma vseeno za Krimske Ruse. To je edini dostop Rusije do toplih morij. S pripuščanjem drugih igralcev v Črno morje Rusija izgubi popolni nadzor nad tem območjem. Žal je naporno biti sosed velikemu medvedu. Slovenija bi s svojo ...prikaži več odcepitvijo tam delila usodo kake izbrisane republike. Dvorišča velikanov ne poznajo demokracije in mednarodenga prava. Velja za katerokoli stran in velikana. Realpolitik.