Svet
31 ogledov

Utrip Krima: "Tukaj je le en car, en bog - Putin"

Sevastopol ruska vojska mornarica pristanišče zaliv Balaklava EPA
Nekateri prebivalci Sevastopola ne skrivajo navdušenja nad rusko "intervencijo" na Krimu, medtem ko se drugim porajajo dvomi. Utrip mesta se je s prihodom ruske vojske spremenil, kar razodevajo misli lokalnega prebivalstva.

Ko se je konvoj ruskih vojaških vozil v soboto pripeljal v pristanišče v Sevastopolu, so ducate vojakov nekateri prebivalci pričakali z ruskimi zastavami in zvokom avtomobilskih hup. Ljudmila Marčenko, 66-letna upokojena učiteljica, je celo začela aplavdirati prihajajočim vojakom, ki so molčeče zasedli svoje položaje z maskami na obrazih in avtomatskimi puškami na ramenih.

"Najprej smo bili šokirani, sedaj pa to vidimo kot osvoboditev," je bivša učiteljica dejala za Reuters. Tudi njen brat Vitalij Marčenko podpira rusko intervencijo. "Naredili so veliko napako, ko so stali na Trgu neodvisnosti (središče protestov v Kijevu, op. a.) in govorili o prepovedi ruskega jezika. Nočemo biti drugorazredni državljani. Nisem proti združeni Ukrajini. Ja, naš predsednik (Janukovič, op. a.) ni bil dober. Ja, bila je korupcija in kraja, a pod takšnimi pogoji nočemo živeti. Dovolj imamo govorov (ukrajinskih, op. a.) fašistov in neofašistov," je povedal Vitalij, sicer civilni mornar.

"To je invazija"

Prebivalci Krima, ki so drugačnega mnenja, se v teh dneh razumljivo držijo v ozadju, čeprav imajo številni zle slutnje ob pogledu na zamaskirane vojake. "To je zmešnjava. To je invazija. Mislim, da gre za rusko agresijo na Ukrajino," je poročevalcem povedal Dimitrij Besonov, 55-letni upokojeni rudar. 

Pogled na (posamezne) ruske vojake na obrobju Sevastopola za lokalno prebivalstvo sicer ni nič novega, saj gre za bazo ruske črnomorske flote. Domačini so se tako dokaj hitro sprijaznili z več kot sto oboroženci, ki so se razvrstili vzdolž turistom priljubljene poti ob zalivu. Ruski vojaki mirno pozirajo za fotografiranje s simaptizerji in sprejemajo cigarete, ki jim jih nudijo domačini.

Duhovnik in leto 1954

Pred vojake je prišel celo pravoslavni duhovnik in blagoslavljal čete in glasno molil za njih, da vse skupaj veliko prebivalcev Krima ne moti, pa je dokazala tudi poročna povorka, ki je ob vožnji mimo vojakov glasno hupala in se ni dala motiti med slavjem.

Sevastopol ruska vojska mornarica pristanišče zaliv Balaklava | Avtor: EPA EPA
"Za nas to pomeni veselje. Hočem, da bo to ruska zemlja in tako tudi bo," je za Reuters odločno zatrdil Vladimir Tihonov, nekdanji električar. Številni se radi razgovorijo tudi o polpretekli zgodovini.

Tako je poslovna sekretarka Valentina Magomedova povedala naslednje. "Številni Rusi obžalujejo leto 1954 (takrat je Nikita Hruščov, tudi sam Ukrajinec, Krim upravno priključil republiki Ukrajini, op. a.). Nove oblasti v Kijevu niso legitimne. Zaupamo Putinu, ljubimo Rusijo. Bili smo del Rusije in žal nam je, da nas je Hruščov ločil."

"Izgubite se! Začenja se turistična sezona!"

A seveda mnogi niso pripravljeni mirno gledati vojakov, nekateri tudi iz povsem individualnih interesov. "Kaj delate tukaj? Izgubite se! Vodim posel, začenja se turistična sezona, ne morem si privoščiti vojne!" je ob pogledu na nekaj tovornjakov in oklepnikov ob pehoti besnel mimoidoči moški, ki se poročevalcem ni predstavil.  

Bližnja restavracija se je odločila začasno zapreti svoja vrata, vsaj za nekaj naslednjih dni. "Pa gre moja plača, če se bo to nadaljevalo," na situacijo pragmatično gleda 35-letna natakarica Natalija Fomičova, medtem ko zre v jahte, privezane v zalivu Balaklava. "Nihče nas ni nič vprašal. Zanje smo kot lutke. Tu imamo samo enega carja, enega boga - Putina," je za Reuters pomenljivo sklenila živahna blondinka.

Komentarjev 7
  • dragec 16:45 02.marec 2014.

    Skot, to pomeni, da jebe vsepovprek

  • erikkk 15:23 02.marec 2014.

    Motiš se ... prej so bili tajkuni in kriminalci legalni, nisi smel nikogar obtožit..

  • marko 12:48 02.marec 2014.

    Putin je car samo upam da ne bodo ameri naredili enako kot so naredili z jugoslavijo,danes imamo same tajkune in kriminalce