Svet
17 ogledov

Obe vojski v pripravljenosti

Oleksandr Turčinov
1/18
EPA
Ukrajinska vojska je v stanju pripravljenosti. Jacenjuk opozarja, da bi bilo vojaško posredovanje ruske vojske začetek vojne. Putin še ni potegnil naslednje poteze.

ZADNJE:

  • Ukrajina je zaprosila EU, ZDA in Nato, naj preučijo možne mehanizme, s katerimi bi zavarovali ukrajinsko ozemeljsko celovitost.
  • Ruski predsednik Vladimir Putin je v pogovoru z ameriškim predsednikom Barackom Obamo dejal, da ima pravico braniti ruske interese na Krimu in v vzhodni Ukrajini. Skrbijo ga predvsem "provokativna kriminalna" dejanja skrajnih desničarjev.
  • Ruski zgornji dom je dal dovoljenje ruskim silam, da vkorakajo na ukrajinsko ozemlje. Putin vojski še ni ukazal premika, iz Kremlja pa še sporočajo, da upajo, da se razmere v Ukrajini ne bodo še dodatno zaostrile. Pojasnjujejo tudi, da soglasje parlamenta še ne pomeni napotitve vojske.
  • Ukrajinski predsednik Oleksander Turčinov je vojski ukazal, naj bo v bojni pripravljenosti. Okrepili so varovanje jedrskih elektrarn, letališč in drugih strateških objektov v državi. Oblikovali so tudi akcijski načrt za primer agresije.
  • Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je dejal, da bi bilo vojaško posredovanje začetek vojne in konec odnosov med Ukrajino in Rusijo.
  • Sergej Nariskin, predsedujoči v ruski dumi, je Turčinova opozoril, da se bo Rusija zatekla k uporabi sile, če bo proti miroljubnim prebivalcem Krima in vzhodnega dela Ukrajine uporabljena sila.
  • Vitalij Kličko je pozval ukrajinski parlament, naj razglasi splošno mobilizacijo. Kličko je odločitev Moskve, da odobri uporabo ruskih enot na ozemlju Ukrajine, označil za začetek napada Rusije na Ukrajino.
  • Julija Timošenko Ukrajince poziva, naj ostanejo mirni in se ne odzovejo na provokacije ruske strani, da se ne bi ponovila gruzijska zgodba iz leta 2008. "Želijo vojni scenarij kot v Abhaziji in Južni Osetiji," opozarja Timošenkova.
  • Refat Čubarov, vodja krimskih Tatarov, je svoje rojake pozval, naj ostanejo doma, potem ko so protestirali proti Janukoviču. "Samo nekaj ur nas loči od katastrofe, dobesedno," je dejal za rusko radijsko postajo.

Turčinov pozval Putina

Ukrajinski začasni predsednik Oleksander Turčinov je v petek zvečer v televizijskem govoru pozval ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj takoj konča s provokacijami na Krimu in naj s tega polotoka umakne svoje vojake. Kot je dejal, se s tem pozivom obrača osebno na Putina. Moskvo je obtožil, da deluje tako, da najprej izzove konflikt, nato pa si ozemlje priključi.

Rusijo je še obtožil, da je napotila svoje enote na Krim, ki niso samo zasedle tamkajšnjega parlamenta in vlade, ampak so hotele zavzeti tudi komunikacijska sredstva. Poudaril je, da mora Rusija takoj končati te provokacije in svoje vojake odpoklicati s Krima ter delati samo v skladu s sklenjenimi dogovori. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je pred tem obtožilo Moskvo kršenja ukrajinskega zračnega prostora.

Ruska "invazija" na polotok

Predstavnik ukrajinskega predsednika na Krimu Sergej Kunicin pa je v petek dejal, da so bili na Krimu priča vdoru ruske vojske. "Ukrajinski zračni prostor je zaprt zaradi pristanka velikega števila ruskih letal in helikopterjev," je dejal za televizijo ART. Po njegovih ocenah so tako prepeljali skoraj 2000 ruskih vojakov na vojaško letališče Gvardejskoje blizu prestolnice avtonomne republike Krim, Simferopol.

Ukrajinski cariniki so pred tem dejali, da je najmanj deset ruskih helikopterjev vstopilo v Krim, medtem ko so ruske oblasti imele dovoljenje kijevskih oblasti za vstop samo treh helikopterjev. Priče so v petek zvečer govorile tudi o premikih neoznačenih oklepnih vozil na cesti med Sevastopolom in Simferopolom, kot tudi o pristanku več vojaških tovornih letal na vojaškem letališču blizu Simferopola.

O neodvisnosti Krima že konec marca

Več kot deset oboroženih vojakov v uniformah brez oznak je v petek ves dan patruljiralo pred letališčem v Simferopolu. Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je Rusijo obtožil za "oborožen vdor" na Krim.

Več sto proruskih aktivistov pa je bilo cel dan zbranih blizu republiškega parlamenta v Simferopolu, na katerem so oboroženi moški v četrtek dvignili rusko zastavo in parlament zasedli. Poslanci so za zaprtimi vrati nato v četrtek podprli pripravo referenduma o neodvisnosti Krima za 25. maj, a so danes postavili nov datum. O neodvisnosti naj bi odločali že 30. marca in tako pomagali zagotoviti mir na Krimu.

Aksjonov prosil Putina za pomoč

Novi premier avtonomne republike Krim Sergej Aksjonov je danes pozval ruskega predsednika Putina, naj pomaga pri zagotavljanju miru v tej proruski republiki na jugu Ukrajine. "Rusija tega poziva ne bo ignorirala," so sporočili iz Putinove administracije. Hkrati je Aksjonov sporočil, da so po novem vse varnostne sile na Krimu podrejene neposredno njemu.

Preberite še:

Penjuk: Na Krimu 6000 ruskih vojakov

Ukrajinski obrambni minister Igor Penjuk je danes obtožil Rusijo, da je na nemirni polotok Krim poslala 6000 vojakov in 30 oklepnih vozil, medtem ko si oblasti v avtonomni republiki Krim na jugu Ukrajine prizadevajo za večjo neodvisnost od novega proevropskega vodstva v Kijevu.

Na seji vlade je dejal, da je Rusija okrepitve na Krim začela pošiljati v petek, ne da bi na to opozorila Kijev ali pa ga prosila za dovoljenje, kar je v nasprotju z načelom nedotakljivosti državnih meja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Londona so medtem sporočili, da bo britanski zunanji minister William Hague v nedeljo odpotoval v Kijev na pogovore z novim ukrajinskim vodstvom. Poljska pa je pozvala h končanju provokativnih premikov enot na Krimu in opozorila, da bodo imele odločitve, tudi vojaške, sprejete v prihodnjih dneh, nepovratne posledice za mednarodni red. Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski je medtem zaradi krize v sosednji Ukrajini skrajšal uradni obisk v Iranu.

Krim odrezan od ostale Ukrajine

mornarica Sevastopol Ukrajina Krim ruski vojaki | Avtor: Reuters Reuters
Ukrajinska obalna straža je sporočila, da skuša okoli 300 oboroženih moških po ukazu ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja zasesti njen sedež v pristaniškem mestu Sevastopol na Krimu. Danes so zaprli tudi zračni prostor nad letališčem v Simferopolu, ki so ga v petek zavzeli neznani oboroženci, domnevno pripadniki ruske mornarice.

"Vodja skupine oborožencev je dejal, da so od ruskega obrambnega ministra prejeli ukaz, naj zasedejo sedež obalne straže," so v sporočilu za javnost zapisali v ukrajinski obalni straži in dodali, da so oboroženi moški v polni bojni opremi.

Neznanci, oboroženi s kalašnikovi, so na glavni avtocesti na polotoku vzpostavili nadzorno točko. Kot poroča AFP, je Krimski polotok zdaj prometno odrezan od preostale Ukrajine.

Primerjava Rusije in Ukrajine

Komentarjev 26
  • Scott 12:17 02.marec 2014.

    Tudi Istra je od nekdaj slovenska...

  • mrki 23:32 01.marec 2014.

    jap , pa bo spušil, tako kot va Avganistanu !! Ukrajina - ruski Vijetnam !!

  • siesta 21:26 01.marec 2014.

    Zahod Ukrajine, ali Galicija je bila do konca WW1 pod germansko oblastjo, natančneje pod Avstro Ogrsko. Zato so jih sprejeli kot osvoboditelje. Nekaj podobnega je bilo tudi z našimi Slovenci, ko je en del sprejel okupacijo, drug del naroda se je pa uprl.