Svet
22509 ogledov

Dobili davkoplačevalske milijarde, zdaj ujeti s prsti v marmeladi

Drax elektrarna Profimedia
Britansko podjetje je bilo ujeto med nečednim početjem. Oblasti se še niso zganile.

Največja britanska elektrarna Drax vsako leto pokuri na milijone ton uvoženih lesenih peletov, kar je klasificirano kot obnovljiv vir energije.

Podjetje ves čas zatrjuje, da za proizvajanje peletov uporablja le žagovino in odpadni les. Preiskava medijske hiše BBC je firmo postavila na laž.

Drax je v Kanadi sekal območja pragozda, kar je strogo prepovedano, trdi BBC Panorama. Slednja je do informacij prišla na podlagi satelitskih posnetkov. Nato se je njen novinar Joe Crowley odpravil na teren in sledil tovornjaku, ki je potrdil sume.

Omenjeno tovorno vozilo se je namreč iz Draxovega obrata za obdelovanje lesa v Kanadi peljalo na prevzemno mesto, kjer so nanj naložili sveže odsekana debla iz spornega območja.

"Zares je škoda, da britanski davkoplačevalci dajejo denar za podjetje, ki širi uničenje. Sekati naravni pragozd, da bi dobili pelete, je absolutna norost. Ti gozdovi potrebujejo tisoče let, da se razvijejo," je za BBC dejala ekologinja Michelle Connolly.

Drax se nahaja v severnem Yorkshiru. Gre za predelano termoelektrarno, ki proizvede 12 odstotkov obnovljive energije v Združenem kraljestvu.

Kanadska zvezna država British Colombia je Draxu podelila koncesijo za koriščenje lesa na določenih območjih, toda pri tem bi se podjetje moralo izogniti delom gozda, ki so poraščeni z redkimi, starimi vrstami. Po analizi BBC je Drax že močno skrčil gozdne površine na spornih predelih.

Drax elektrarna sekanje | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Podjetje je na poizvedovanja britanske medijske hiše odgovorilo, da je koncesijo za sekanje gozdov preneslo na podizvajalce. Toda pregled registra jih je postavil na laž, saj so še vedno nosilci koncesije.

Drax je samo v zadnjih letih s strani britanskih oblasti prejel kar šest milijard funtov subvencij, ker naj bi spodbujal porabo obnovljivih virov energije.

Drax elektrarna | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 5
  • Pepe007 08:30 04.oktober 2022.

    Iluzija je, da obstaja toliko biomase, da bi lahko nadomestili porabo tiste, ki se je zbirala milijone in milijone let in jo črpamo v obliki nafte ali kopljemo v obliki premoga. Zakonodajalec je butast, ker ima nerealna pričakovanja, elektrarna je ...prikaži več naredila, kar ji je zakonodajalec plačal.

  • lojs 16:30 03.oktober 2022.

    poiščite vse podgane in miši, potem pa spet nova ideja ... živela eu v revščini , folk vam verjame, upam, da ne za dolgo

  • BenX 12:19 03.oktober 2022.

    Rekli bi, da ga je Putin porušil in bi bil problem rešen. Nove sankcije proti Rusiji in vsi bi bili srečni... 🤦 Sicer pa enako poučne tudi Ikea, ki na veliko hara po Romuniji in najboljši les uničuje za iberico.