Svet
10 ogledov

Dobro plačan za sedenje v priporu

Don Vinko Sanader brata primerja z Jezusom Kristusom. Na fotografiji Ivo Sanader Žurnal24 main
Hrvaški premier Ivo Sanader se je po pol leta pripora v Avstriji odločil, da bi prejemal poslansko plačo. Prihodnji mesec se mu tako za sedenje v priporu tako obeta dobrih dva tisoč evrov plače.

Bivši hrvaški premier Ivo Sanader je kot neodvisni poslanec v hrvaškem saboru zahteval izplačilo plač, do katerih ima zakonsko pravico. V hrvaškem saboru so potrdili, da so danes prejeli Sanaderjevo zahtevo, kar pomeni, da bo bivši hrvaški premier verjetno že julija dobil 16 tisoč kun (2.165 evrov) poslanske plače.

Ko se je Sanader oktobra lani vrnil v poslanske klopi, se je odpovedal poslanski plači, rekoč, da ima zagotovljene finančne vire. Med drugim je trdil, da bo predaval na eni od ameriških univerz. Po šestih mesecih v priporu v Avstriji pa si je premislil in zahteval izplačilo plač in zaostankov za osem mesecev in pol.

Sabor mu je plačo dolžan

Hrvaški zakon dovoljuje redno izplačilo plač državnim uradnikom, proti katerim poteka pravosodni postopek vse do pravnomočne sodbe. Tako je bilo tudi v primeru obsojenca za vojne zločine in bivšega poslanca Branimirja Glavaša.

Če državni uradnik konča v priporu, ima pravico do 60 odstotkov plače, če ga obsodijo na kazen do šest mesecev pripora ali se izogiba aretaciji, pa ima pravico do polne plače in vseh privilegijev.

Vladajoča koalicija ni sprejela predloga opozicije, da bi po Glavaševem primeru spremenila zakon in onemogočila izplačila plač poslancem, ki so obsojeni ali so pobegnili iz države.

Blokirano premoženje, stroški z odvetniki

Sanader je pobegnil iz Hrvaške 9. decembra lani, le dan kasneje pa so ga prijeli v Avstriji in od takrat je v priporu v Salzburgu. Prihodnji teden bo avstrijsko sodišče odločalo o njegovi pritožbi na prvostopenjsko odločitev o izročitvi Hrvaški. Kot so napovedali njegovi odvetniki, Sanader izročitvi ne nasprotuje več in bo na naroku 21. junija zahteval nujno izročitev Hrvaški.

Na Hrvaškem poteka pet preiskav proti Sanaderju zaradi suma korupcije, zlorabe položaja in pooblastil, ni pa še bila vložena nobena obtožnica. Njegova zahteva za izplačilo plač ni presenetljiva, med drugim zaradi tega, ker je država blokirala njegovo premoženje, odvetnike pa mora plačevati tako v Avstriji kot na Hrvaškem.

Komentarjev 1
  • 1111 16:59 17.junij 2011.

    ta svet je šou totalno v kurac!!!!