Svet
27 ogledov

Dogovor s Turčijo potrjen

Begunci v Grčiji EPA
Voditelji EU so danes v Bruslju potrdili dogovor s Turčijo, je prek Twitterja sporočil finski premier Juha Sipila. "Dogovor s Turčijo potrjen," je zapisal.

Sprejetje predloga dogovora je potrdil tudi češki premier Bohuslav Sobotka. Vsi nezakoniti migranti, ki bodo od nedelje prišli v Grčijo iz Turčije, bodo vrnjeni, je sporočil na Twitterju.

Voditelji osemindvajseterice, med njimi slovenski premier Miro Cerar, so na zasedanju potrdili dogovor, ki jim ga je pred tem predstavil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Gre za kompromisni dogovor, ki je bil usklajen tudi s turškim premierjem Ahmetom Davutoglujem.

K rešitvi begunske krize

V skladu z dogovorom naj bi vse nezakonite migrante, ki bodo od nedelje prišli na grške otoke iz Turčije, vrnili nazaj v Turčijo.

Predvideva rešitev po načelu eden za enega, po katerem bi za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili iz Turčije v unijo.

Begunski dogovor, ki so ga začrtali pred desetimi dnevi, naj bi zagotovil konec nezakonitih migracij iz Turčije v EU, kamor se je lani zateklo okoli milijon prebežnikov. Turčija pa naj bi v zameno hitreje dočakala odpravo vizumov in napredovala na poti v EU.

Komentarjev 4
  • malonaokoli 08:30 20.marec 2016.

    na protestih sredi Ljubljane smo videli kako se tujci zahvalijo za gostoljubje Slovenskim davkoplačevalcem...s transparentom in psovko da smo fašisti, ker ne sprejmemo še vseh njihovih sorodnikov v našo hišo za nedoločen čas.

  • Avatar olor
    olor 22:36 18.marec 2016.

    To še ni konec izsiljevanja Turkov, to so barabe na kvadrat.

  • 2trj7h+ea23myhhpzsg4 17:43 18.marec 2016.

    EU se prodaja ko kur**