Svet
3 ogledov

Dolly grozi s ponovitvijo Katrine

Satelitski posnetek priča o tem, da je središče orkana Dolly doseglo ameriško-me
1/12
Žurnal24 main
Orkan Dolly je dosegel Teksas in severovzhodno Mehiko. Povzročil je že precej materialne škode, oblasti se najbolj bojijo zrušitve jeza na reki Rio Grande.

Prebivalci najbolj prizadetega območja ameriške zvezne države Teksas in mehiške države Tamaulipas so že zapustili svoje domove, zato hurikanov udar na kopno s hitrostjo vetra okoli 160 kilometrov na uro vsaj za zdaj k sreči ni zahteval nobenih žrtev. Je pa povzročil veliko materialne škode, saj je samo v Teksasu uničil nekaj tisoč objektov, podrl številna drevesa in prometno signalizacijo. Središče ciklona, ki je na petstopenjski Saffir-Simpsonovi lestvici intenzitete hurikanov dosegel drugo stopnjo (višja je stopnja, bolj nevaren je hurikan), je bilo ob 17. uri po srednjeevropskem času nad otokom South Padre.

Oblasti se bojijo možnosti, da bi orkan prizadel jez na reki Rio Grande, še posebej ker je Zvezna meteorološka služba (NMS) za prihodnje dni napovedala intenzivne padavine. Zrušitev jeza bi najbolj prizadela mesto Brownsville ter mehiško mesto San Fernando ob reki. Druge nevarnosti orkan ne predstavlja, saj bo z gibanjem nad kopnim pospešeno slabel.

Območje Rio Grande je nazadnje prizadel hud orkan pred 41 leti. To je bil orkan Beluah, ki je zahteval 58 žrtev in povzročil za milijardo dolarjev škode. Takrat je padlo skoraj meter dežja, tokrat pa ga pričakujejo pol metra. Nacionalna garda Teksasa je v pripravljenosti, oblasti pa so izpraznile tudi zbirno taborišče za ilegalne priseljence v kraju Port Isabel, od koder so preselili okrog 1000 ljudi. Naftna družba Shell je s svojih ploščadi v Mehiškem zalivu umaknila delavce, sicer pa ne pričakuje zmanjšanja proizvodnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.