Svet
22 ogledov

Domnevni učitelj terorizma preskrbljen za beg v Sirijo

Aretacije islamskih skrajnežev v BiH SIPA
Sredi prihodnjega meseca bodo na sodišču v Sarajevu enemu od domnevnih vodij islamskega radikalizma ponudili, da sam prizna krivdo.

Predvidoma sredi januarja se na sodišču Bosne in Hercegovine (BiH) začenja eden najodmevnejših sodnih procesov v zadnjih letih.

Potem ko je tožilstvo BiH pred slabim tednom, natanko na božični dan vložilo obtožnico, proti neformalnemu vodji radikalnih islamistov v državi Huseinu Bilalu Bosniću je sodišče obtožnico v ponedeljek potrdilo in s tem odredilo, da se lahko začne sodni proces.

"Obtožnici je bil priložen tudi predlog za podaljšanje pripora, zato je bil za 30. december odrejen narok, da lahko tožilstvo obrazloži ta predlog in da obtoženi poda svoje stališče o tem. Takoj zatem bo določen predobravnavni narok, kjer se bo obtoženi lahko izjasnil o morebitnem priznanju krivde," dodajajo na sodišču BiH.

Dobi lahko desetletno zaporno kazen

42-letnega Bosnića so pripadniki Državne agencije za preiskave in zaščito (Sipa) BiH aretirali v začetlu septembra, ko so med hišnimi preiskavami po vsej državi prijeli skupno 16 domnevnih islamskih skrajnežev.

Tožilstvo mu očita kazniva dejanj financiranja terorističnih aktivnosti, podpiranje terorističnih organizacij, novačenja oziroma rekrutiranja posameznikov za priključitev terorističnim skupinam in podobnim oboroženim skupinam, organiziranje terorističnih skupin ali podobnih oboroženih skupin, vse z namenom spodbujanja terorističnih dejanj, zaradi česar mu grozi do dvajset let zapora.

Preiskava se še nadaljuje

Slaba dva tedna po Bosnićevi aretaciji so se odvile nove hišne preiskave in ob tem nove aretacije domnevnih teroristov. Preko 100 pripadnikov Sipe je tedaj med hišnimi preiskavami na območju Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja in Živinica prijelo še 11 domnevnih pripadnikov najbolj skrajnega islamskega gibanja oziroma domnevnih Bosnićevih varovancev.

Tožilec opozarja, da lahko pobegne

Tožilstvo je ob utemeljitvi predloga za podaljšanje pripora na sodišču Bosnića soočil tudi že z nekaterimi dokazi o njegovih pripravah in spodbujanju posameznikov k odhodu na bojišča v Sirijo in Irak.
 
"Iz podatkov Sipe izhaja, da je v Sirijo odšlo že 175 oseb, do tega trenutka se jih je od tega vrnilo 52, 26 pa jih je na tamkajšnjih bojiščih umrlo," poudarja tožilec oddelka za organizirani kriminal in terorizem, ki že nekaj let vodi preiskavo Dubravko Čampara.
 
"S tem lahko nastanejo škodljive posledice tudi za samo BiH. Odhajajo pretežno mladi, ki so se urili pri Bosniću," dodaja.

Čampara je sodišču predložil seznam in prepise telefonskih ter elektronskih pogovorov, odkritih na zaseženi računalniški opremi ob hišnih preiskavah, med Bosnićem in posamezniki, ki so se vrnili iz Sirije. "Kar nedvomno dokazuje, da so še vedno v stikih," še poudarja.

Tožilec pa razpolaga tudi z izpiski Bosnićevih bančnih računov, kjer slednji hrani za preko 175 tisoč ameriških dolarjev. "Lani je na bančni račun iz računa v eni od arabskih držav prišlo 100 tisoč, letos pa še 75 tisoč evrov. Bosnić pa bi za ta denar lahko zlahko porabil za beg iz BiH. V selafijski skupnosti predstavlja eno najvišjih avtoritet, zato bi zagotovo lahko poskušal pobegniti v Sirijo, kjer bi mu nudili zatočišče," pa Čampara utemeljuje enega od razlogov, zakaj bi moral Bosnić še do nadaljnega ostati v priporu.

Denar za zemljišče, skrbi ga kdo bi skrbel za otroke

Bosnić se sicer zagovarja, da je ta denar prejel kot pomoč, ki jo potrebuje za nakup nekega zemljišča, a kakšnega ne zna pojasniti, poroča Dnevni avaz.

Sodišče pa prosi naj mu pripor nadomesti s hišnim priporom, saj da ga doma čaka 17 "lačnih, nepreskrbljenih otrok, zaradi katerih zagotovo ne bi pobegnil." Hkrati vztraja, da mu tožilstvo na tak način "ne bi dokazalo prometnega prekrška, kaj šele za kazniva dejanja, ki se mi očitajo. Ali je potem pripor res potreben?"

Učenci tudi Slovenci

K Bosniću naj bi se v preteklih letih zateklo tudi nekaj Slovencev in z njegovo pomočjo odšlo nato na bojišča v Sirijo, pri čemer pa naj bi eden od teh mladih borcev tam tudi umrl.

Slovenska policija sicer že več let spremlja posameznike, ki naj bi se pripravljali za odhod na bojišča v Siriji in Iraku ali se od tam vračali.

Komentarjev 9
  • Avatar roksa
    roksa 09:04 31.december 2014.

    ka ti še zaj ne moreš pozabit, da vam je spodletelo!!!!!

  • Žurnalček 08:12 31.december 2014.

    Zaklat na njihov obredni način in to od ženske roke !

  • Žurnalček 08:11 31.december 2014.

    Vidi vidi bande muslićke , davaju minuse! Da bog da še tistih par Slovencelnev krepal tam dol !