Svet
6160 ogledov

Trumpova zapustila Belo hišo

Donald in Melania Trump, zadnji dan, Bela Hiša
1/7
Epa Donald in Melania Trump, zadnji dan, Bela Hiša
Ob odhodu se je Trump skupaj s prvo damo Melanio Trump sprehodil po rdeči preprogi do helikopterja na zelenici Bele hiše.

Donald Trump je danes še zadnjič kot ameriški predsednik zapustil Belo hišo ter se s helikopterjem Marine One odpravil proti oporišču Andrews. Od tam je poletel proti Floridi, kjer bo preživel še zadnjo uro svojega mandata pred zaprisego novega predsednika ZDA Joeja Bidna, poročajo tuje tiskovne agencije.

Trump se danes ne bo udeležil Bidnove inavguracije, s čimer bo ravnal v nasprotju s tradicijo.

Inavguracija ZDA | Avtor: Epa Epa
Ob odhodu se je Trump skupaj s prvo damo Melanio Trump sprehodil po rdeči preprogi do helikopterja na zelenici Bele hiše. V krajših komentarjih je novinarjem dejal, da so za njim neverjetna štiri leta. "Samo posloviti se želim," je dodal.

V oporišču je sledilo krajše slavje in nagovor Trumpa. Dejal, da so za njim neverjetna štiri leta in da mu je bilo v čast biti predsednik. "Imamo najboljšo državo na svetu," je dodal.

V nagovoru ni poimensko omenil svojega naslednika, je pa novi administraciji zaželel srečo. "Novi administraciji želim srečo in veliko uspeha. Mislim, da bodo zelo uspešni, imajo temelje za nekaj res neverjetnega," je povedal.

Zagotovil je še, da se bo v neki obliki zagotovo vrnil. "Imejte dobro življenje, kmalu se spet vidimo," je dodal.

Nekaj besed je povedala tudi Melania Trump. "V čast mi je bilo biti vaša prva dama," je dejala. "Bog vas vse blagoslovi, Bog blagoslovi vaše družine in Bog blagoslovi ta lep narod," je dodala.

Na prizorišču se je poleg Trumpovih sorodnikov zbralo še okoli 500 podpornikov, polovica območja je ostala prazna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 | Avtor: Epa Epa

Trump je danes še zadnjič z letalom Air Force One poletel proti Floridi. Prisego svojega naslednika bo tako opoldne po lokalnem času pričakal daleč stran od Washingtona.

 | Avtor: epa epa

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je nekaj ur pred svojo prisego na Twitterju zapisal, da je v Ameriki nov dan. To je tvitnil nekaj minut po odhodu dosedanjega predsednika Donalda Trumpa iz Washingtona. 

Prvič po več kot kot 150 letih se bo zgodilo, da se odhajajoči predsednik ne bo udeležil inavguracije svojega naslednika. je torej v nasprotju s tradicijo, ki pa jo je Trump vseeno vsaj deloma spoštoval. Bidnu je namreč v Beli hiši pustil pismo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik odhajajočega predsednika Judd Deere. Trump sicer svojemu nasledniku še vedno ni čestital za zmago na novembrskih volitvah.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 19:53 20.januar 2021.

    Čas je bil, da jima ta mandat poteče in se končno spokata. Sramota za svet, za Ameriko, navsezadnje tudi za Slovenijo. Melanija najslabša prva dama ZDA vseh časov.