Svet
4996 ogledov

Dramatično opozorilo: Nam preti ta udarec?

Stop znak Shutterstock
Preti nam katastrofa, do katere bi lahko prišlo dvakrat prej, kot se je domnevalo doslej.

Znanstveniki verjamejo, da bi zaradi globalnega segrevanja in posledično zaradi pospešenega taljenja ledu na Grenlandiji in Antarktiki gladina morja lahko narastla tudi dvakrat več, kot se je domnevalo doslej, poroča BBC.

Za zdaj so veljali izračuni, da bi do leta 2100 gladina morja lahko narastla za nekaj manj od enega metra, glede na najnovejšo študijo, pa bi lahko gladina zrastla tudi za dvakrat več, kar bi lahko posledično vplivalo na preseljevanje na stotine milijonov ljudi po svetu.

Vprašanje višine gladine morja je bilo eno od najbolj kontroverznih vprašanj, ki ga je leta 2013 izpostavil Mednarodni forum za podnebne spremembe (IPCC), ki je objavil svoje peto poročilo.

Takrat je opozoril, da bi še vnaprejšnje segrevanje planeta do leta 20100 lahko rezultiralo porastom globalne gladine morja za od 52 do 98 centimetrov.

Če se emisije toplogrednih plinov ne bodo zmanjšale, bo po najnovejših ocenah do leta 2100 gladina morja najverjetneje višja od 62 do celo 238 centimetrov, do česar bi prišlo v primeru najbolj črnega scenarija - porasta temperature za 5 stopinj Celzija, opozarja vodja študije, profesor Jonathan Bamber z bristolske univerze.

hribi planine sneg vreme Opozorila Svet Nov vremenski alarm

Begunska kriza nič v primerjavi s tem

Takšen scernarij bi imel katastrofalne posledice; strokovnjaki menijo, da bi v tem primeru izginilo okrog 1,79 milijona kvadratnih metrov površine planeta, kar je enako velikosti Libije, za primerjavo. Večji del tega območja se nahaja na območjih, ki so izjemnega pomena za pridelavo hrane, ogrožena pa bi bila tudi nekatera priobalna mesta, med katerimi je London, New York in Šanghaj.

Bamber za boljšo predstavo doda primerjavo: "Da bi razumeli, o čem govorim, bom naredil primerjavo s sirsko begunsko krizo, ki je povzročila prihod okrog milijon beguncev v Evropo. To pa je okrog 200-krat manj od števila ljudi, ki bi bili razseljeni, če bi se gladila morja zvišala za dva metra."

Avtorji študije izpostavljajo, da je še vedno dovolj časa, da bi preprečili takšen scenarij, a le, če bo človeštvu v naslednjih desetletjih uspelo znatno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

Rezultati študije so objavljeni v strokovnem časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sonce Opozorila Svet Kaj takšnega se ni zgodilo dva tisoč let

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • selmanovicelvedina 21:46 24.maj 2019.

    Za zanesljivo in brez tveganja posojiilo. JAZ SEM PRIPRAVLJENA DODELITI FINANCNA POSOJIILA VSEM TISTIM, KI IMAJO SREDSTVA ZA PORAVNAVO DOLGOV. Pridruži se mi po pošti: plavec.joz@gmail.com / WhatsApp: +33758119861

  • sam50 14:27 22.maj 2019.

    Lahko,da se bo zemlja zvrnila na glavo,le,da znanstveniki tega še ne vedo.

  • Snežinko 11:11 22.maj 2019.

    Dve stvari: 1: dokler preberem "znanstveniki VERJAMEJO" takoj neham brat, ker načeloma znanstvenih fantastik ne berem. Jaz "verjamem" marsikaj, tudi veliko takega, kar ni res... Dokler "verjamejo" to pomeni, da NIMAJO POJMA. 2: če se bo do leta 20100 morje ...prikaži veče dvignilo samo za 52 do 98 cm, potem ne vem, zakaj taka panika? Saj to je mar mikrometrov na stoletje, kajne B.B.? Bi šlo malce prebrat svoj članek ter popravit napake?