Svet
4651 ogledov

Nov vremenski alarm

hribi planine sneg vreme
Znanstveniki v najnovejši študiji svarijo.

Dve tretjini alpskih ledenikov se bo do konca stoletja zaradi klimatskih sprememb in globalnega segrevanja stopilo, trdijo znanstveniki v študiji, objavljeni v časopisu The Cryosphere in predstavljeni na včerajšnji konferenci evropskih geologov na Dunaju.

Gre za računalniško simulacijo, ki predstavlja korak naprej v primerjavi z vsemi dosedanjimi in ki nazorno prikazuje, kako se bodo ledeniki premikali v prihodnosti.

Kot ugotavljajo strokovnjaki, se bo polovica ledu na okrog štiri tisoč ledenikih stalila že do leta 2050, tudi če se emisije ogljikovega dioksida zmanjšajo na ničlo, to ne bo ustavilo taljenja.

V študiji opozarjajo, da če človeštvo ne bo sprejelo odločnejših korakov v smeri sprememb in če se bodo emisije še dodatno povečale, bo naše širše območje do leta 2100 popolnoma spremenjeno.

Poletna nevihta Opozorilo Slovenija Arso: Tako črna slika nas čaka

Alpe bi, kot piše ugledni britanski Guardian, ostale popolnoma brez ledu, kar bi Sloveniji, Franciji, Italiji, Švici, Nemčiji, Avstriji in Lihtenštajnu povzročilo številne težave.

"Ledeniki v Alpah in njihovo taljenje je eden najbolj jasnih pokazateljev, kaj se dogaja s klimo na širšem območju," je povedal Daniel Farionoti, znanstvenik iz švicarskega Zuricha, član znanstvenega tima, ki je sodeloval pri tej zadnji, zaskrbljujoči študiji. Njegov kolega Matthias Huss je dodal, da bi bilo lahko - kakor danes kaže - leta 2100 na območju Alp le še pet odstotkov današnjega ledu.

Alpe niso edine v nevarnosti; podobna usoda grozi azijskim gorskim masivom, vključujoč Himalajo. Led na teh območjih bi se ravno tako lahko stopil do konca stoletja, pri čemer bosta ogroženi dve milijardi ljudi.

Vizita za živali Zaradi selitve navzgor jim grozi izumrtje Kebnekaise Neverjetno Svet "Grozno, česa takšnega še nisem doživela"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.