Slovenija
20998 ogledov

Arso: Tako črna slika nas čaka

Poletna nevihta
Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da se bodo razmere le še zaostrovale.

Omejitev dviga globalne temperature na 1,5 stopinje Celzija do konca stoletja je tudi v interesu Slovenije. Če se ozračje ogreje za dve stopinji Celzija, lahko v Sloveniji pričakujemo dvig temperature za okoli tri stopinje Celzija nad temperaturo konec 19. stoletja. "To pomeni, da se bo obremenitev zaradi vročine še stopnjevala. Dolžina in jakost vročinskih valov se bo povečala," svarijo na Arsu.

V naslednjih dveh desetletjih se bo povprečno število vročih dni, ko najvišja temperatura zraka preseže 30 stopinj Celzija, v nižinah Slovenije povečalo za od osem do 11 dni. Okrepile se bodo zimske padavine, vendar jih bo zaradi višjih temperatur manj padlo v obliki snega.

"Bistveno bolj črna slika pa nas čaka, če nam omejevanje izpustov ne bo uspelo," nadaljujejo na agenciji. V tem primeru se bo temperatura v Sloveniji dvignila za skoraj šest stopinj Celzija v primerjavi s temperaturo konec 19. stoletja. Ob koncu stoletja bi tako imeli v povprečju kar 27 (na posameznih območjih, na primer na Primorskem, tudi več kot 40) več vročih dni kot danes. "To pomeni, da bomo v Sloveniji imeli več kot en mesec dni temperature nad 30 stopinj Celzija, v posameznih delih države pa tudi več kot dva meseca," so poudarili, a spomnili, da ne bi šlo za strnjena obdobja.

Neurje.si Strašljive posledice Svet Novo šokantno poročilo: Ukrepajte sedaj!

Več nalivov, manj snega

Velike spremembe bi se zgodile tudi na področju padavin, saj bi bilo veliko več močnih nalivov in zelo močnih zimskih padavin. Ob manjši količini snega bi se nevarnost obsežnih poplav pozimi močno povečala. Podaljšala pa bi se sušna obdobja poleti in okrepili kratkotrajni nalivi.

Razburkano morje | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos

Morska gladina vsaj nekaj decimetrov višja

Globalno segrevanje povzroča tudi dvig morske gladine. Od 19. stoletja se je gladina svetovnega morja dvignila za okoli 20 centimetrov in se trenutno dviguje za okoli tri do štiri milimetre na leto.

V Sloveniji se je od leta 1960 dvignila za 10 centimetrov in se v zadnjih letih dviguje za pet milimetrov na leto. Do konca 21. stoletja se bo v svetovnem povprečju predvidoma dvignila za nekaj decimetrov, pri čemer bo dvig po scenariju 1,5 stopinje za okoli en decimeter manjši kot pri scenariju dveh stopinj.

V obeh primerih bo morska gladina naraščala tudi po letu 2100 in bi se lahko ustalila šele več 10 metrov nad zdajšnjo ravnijo. Dvig morske gladine bo regionalno precej različen, v Sredozemlju in na slovenski obali pa verjetno ne bo posebej močno odstopal od globalnega povprečja, navajajo na Arsu.

Segrevanje ozračja Svet Pretresljiva grafika, tudi Slovenija v rdečem

Učinki niso vidni takoj

"Toplogredni plini v ozračju vztrajajo od nekaj desetletij do nekaj tisočletij, zato učinki zmanjševanja njihovih izpustov niso takoj opazni. Zaradi vseh nakopičenih izpustov teh plinov v zadnjem stoletju se bo naslednji dve desetletji svet ogreval z enako stopnjo, ne glede na stopnjo omejevanja izpustov," so posvarili. Zelo velik vpliv pa bo imelo omejevanje izpustov na stopnjo segrevanja planeta in na druge posledice podnebnih sprememb v drugi polovici stoletja.

Svet kot celota se je od druge polovice 20. stoletja ogrel za približno eno stopinjo Celzija. "Smo torej na dveh tretjinah scenarija segrevanja za 1,5 stopinje Celzija. V zadnjih 30 letih temperatura narašča za približno 0,2 stopinje Celzija na desetletje, torej bi ob nadaljevanju tega trenda že v okoli 25 letih dosegli raven 1,5 stopinje nad drugo polovico 19. stoletja," svarijo v Arsu.

Termometer | Avtor: Profimedias Profimedias

V Sloveniji za skoraj 2 stopinji topleje

V Sloveniji se je ozračje od leta 1961 segrelo za skoraj dve stopinji Celzija; temperaturni dvig med drugo polovico 19. stoletja in trenutnim stanjem ocenjujejo na 2,5 stopinje. Od leta 1961 so se razen jeseni močno ogreli vsi letni časi. Število in moč vročinskih valov sta se povečala, obdobja hladnega vremena pa so postala manj pogosta in izrazita.

Padavinske spremembe niso bile tako izrazite, se je pa na letni ravni v zahodni polovici Slovenije nekoliko zmanjšala količina padavin. Zaradi toplejših zim sta se zmanjšala količina snega in trajanje snežne odeje, še dodajajo na Arsu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
 • tomaz 18:27 13.oktober 2018.

  Toplogredni izpusti so samo kapljica v morje današnjemu stanju. Problem je v neravnovesju med materijo in antimaterijo. Do neravnovesja pride, ker črpamo materialne dobrine hitreje, kot se lahko v naravi obnavljajo. Hitreje bomo energente dobivali iz alternativnih virov, bolj bomo ...prikaži več, bolj bomo lahko zdravili zemljo.

 • Tupamaros 11:03 13.oktober 2018.

  Vse v stilu. Trla baba lan, da ji mine dan. Pridobivanje sredsten za votle okoljevarstvene projekte.

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 19:34 12.oktober 2018.

  To je samo nateg,da se od naroda pokasirajo okoljske dajatve,ki pa potem ne gredo v izbolšanje ekologije ampak preprosto poniknejo v privat žepih!!