Svet
6119 ogledov

Vreme v bodoče prinaša to nadlogo

Sonce Reuters
Ameriški znanstveniki svarijo.

Globalno segrevanje s seboj za naš planet prinaša še eno škodljivo posledico; žuželke povečanega apetite, ki bodo uničevale še več poljščin, svarijo ameriški znanstveniki.

Ocenili so, da bo z vsakim porastom temperature le za eno stopinjo Celzija odstotek škode na poljščinah širom planeta do 25 odstotkov. Škodo naj bi utrpele predvsem žitarice, riž, koruza, ki so pomembne za prehrano milijard ljudi na Zemlji. Globalno povečanje temperature za dve stopinji Celzija na Zemljini površini bi pomenilo skupno izgubo 213 milijon ton ključnih žitaric.

Zvišanje temperature vpliva na metabolizem insektov, tako kot njihov apetit, vročina stimulira tudi njihovo razmnoževanje, pojasnjuje eden od soavtorjev študije, ki so objavljeni v publikaciji Science, Scott Merrill.

Vročina Opozorila Svet Kritična točka je tu

Večja škoda v hladnejših območjih

Da bi dognali, v kolikšni meri nam grozi omenjena tegoba, so znansvetniki ustvarili simulacijski moedl, da bi odkrili, kako povišanje temperature v metabolizmu 38 vrst insektov vpliva na različnih geografskih širinah. Rezultati so pokazali, da bi insekti povzročili večjo škodo na hladnejših območjih Zemlje, medtem ko bi bila ta v tropskih predelih manjša.

Znastveniki so uporabili podatke glede klimatskih sprememb in metabolizmu insektov ter prišli do izračunov, da bi Evropa, najbolj produktivno območje na svetu po vzgoji žitaric do leta 2050 zaradi povečanega apetita žuželk in njihovega števila izgubila okrog 16 milijonov ton pridelka. Največja pridelovalka koruze na svetu, Združene države Amerike, bi izgubile okrog 40 odstotkov pridelka, na Kitajskem, kjer pridelajo okrog tretjino riža na svetu, pa bi insekti letno uničili okrog 27 milijonov ton pridelka.

"Morali bi začeti razmišljati v smeri, kako preprečiti množenje vse bolj lačnih insektov. Tretno nismo v poziciji, da bi razmišljali o tem, če bomo ali ne preprečili nadalnji porast temperatur, pač pa smo prisiljeni razmišljati, v kolikšni meri se bomo na to lahko pripravili," meni Curtis Deutsch z univerze v Washingtonu.

jesen vreme sonce Vreme Slovenija Nova vremenska napoved za letošnjo jesen

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 07:34 03.september 2018.

    globalno segrevanje je nateg NWO (novega svetovnega reda) in kamuflaža za letalsko trosenje virusov, bakterij in žuželk njihovih farmacevtskih korporacij. Biznis je biznis vse za biznis depopulacije.