Svet
20200 ogledov

Dvajsetletnemu dekletu covid-19 zacementiral pljuča

Covid-19 Profimedia
»To je najtežji primer v zadnjih 18 mesecih,« pravijo zdravniki, ki zdravijo dekle.

Direktorica covid bolnišnice Batajnici v Srbiji Tatjana Adžić Vukićević opozarja, da nismo priča epidemiji, ampak požaru. Trenutno zdravijo 19-letno dekle, ki je zbolelo za covidom-19 in je v kritičnem stanju. "Kar je še posebej zaskrbljujoče, je, da dekle ni cepljeno. Stara je le 20 let in nima pridruženih bolezni. Ne more dihati z lastnimi pljuči. V 18 mesecih, kolikor se borimo z virusom, nismo imeli težjega primera pri mlajših osebah, ki so zbolele za covidom-19," je dejala za Kurir. 

"Okužba je v progresivni fazi, zaradi česar praktično diha samo z levim zgornjim delom pljuč. Njena pljuča so zacementirana zaradi te bolezni," je dejala Vukićević. Zdravnike skrbi različica delta in dejstvo, da več kot 90 odstotkov hospitaliziranih bolnikov ni cepljenih.

"Ne vem več, kakšno sporočilo in poziv je treba poslati, da bi se več cepili. Zdaj bi bili vsi na vrsti za tretji odmerek, če bi bila večina cepljena. Zagotovo do takšnega scenarija ne bi prišlo. To ni epidemija, to je požar," je trenutno stanje opisala Tatjana Adžić Vukićević in dodala, da je veliko huje kot 4. decembra lani, ko so se odprli. 

Od pojava prvih simptomov do hospitalizacije pride med petim in sedmim dnem. Klinična slika, kot je vidna pri omenjeni bolnici, se razvije v devetih dneh. V bolnišnici se zdravi več mladih moških, starih med 30 in 40 let. "Nihče med njimi ni cepljen. Poleg te skupine prevladujejo bolniki, stari med 40 in 50 let, nato pa stari med 20 in 30 let. Od skupnega števila hospitaliziranih je 20 odstotkov žensk," je še povedala. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 65
  • TistoPravo 08:23 10.september 2021.

    Najboljš da kar poštarjim naročite pa bodo pocepili vse enostavno...pol mim, pol pa zdravn ;)

  • Naklonsky 21:35 09.september 2021.

    Na žalost si je pač sama kriva. Res, človeška nevednost oziroma neumnost me pozna meja!

  • rd2dmk2 21:28 09.september 2021.

    tole povem vsem vam cepljenim cepilcem, pa p..i..z..d..a rajš umrem od covida, kot pa od stranskih učinkov cepiva..bom umrl kot junak, z zadnjo mislijo da sem pomagal sočloveku obogateti na moj račun ( beri na mojo smrt), kajti zdravniki si ...prikaži več bo pisal masten dodatek ko je mene zdravil ( le kako in s čim, ko pa nima zdravil , razne enga kompresorja za gume pumpant).. ja od krvnega strdka bom pa crknil ko povožen pes za plotom. ne hvala.