Svet
110 ogledov

Dve leti vojne v Ukrajini: napadi se nadaljujejo

Odesa, Ukrajina
1/4
Epa
Nov ruski napad je terjal najmanj eno smrtno žrtev, še trije ljudje so ranjeni.

Ob drugi obletnici ruske invazije na Ukrajino se spopadi med vojskama nadaljujejo. Ruske sile so ponoči napadle mesto Odesa, pri čemer je umrla najmanj ena oseba. Ukrajinske sile pa naj bi napadle mesto Lipeck, od koder poročajo o eksplozijah. Iz Ukrajine poročajo tudi uspehu, saj naj bi jim uspelo sestreliti rusko izvidniško letalo.

Ruska vojska je ponoči obmorsko mesto Odesa napadla z več brezpilotnimi letalniki, pri čemer jim je uspelo uničiti stanovanjsko stavbo, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočile vojaške oblasti v regiji.

Napad je terjal najmanj eno smrtno žrtev, še trije ljudje pa so ranjeni. Reševalci sicer še preiskujejo ruševine za morebitnimi preživelimi oz. žrtvami.

Ukrajinska vojska je po lastnih navedbah nad ruskim območjem Krasnodar sestrelila še eno rusko izvidniško letalo A-50. Ruska stran navedb zaenkrat ni potrdila, je pa ruska tiskovna agencija Tass poročala o požaru v Krasnodarju, ki je izbruhnil po padcu zračnega plovila.

Ukrajini je že v sredini januarja uspelo po lastnih navedbah sestreliti dve izvidniški letali, med njima tudi enega tipa A-50. V zadnjem tednu je ukrajinski vojski uspelo sestreliti tudi več ruskih bojnih letal.

Rusko obrambno ministrstvo je sicer poročalo o več napadih z ukrajinskimi droni v regijah Kursk in Tula. Ruski zračni obrambi je uspelo prestreči več dronov. Iz mesta Lipeck pa medtem poročajo o eksplozijah. Guverner območja Igor Artamonov je sprva poročal o požaru v eni od tovarn, ki pa so ga že pogasili. Varnostne sile sicer preučujejo informacije o domnevnem napadu z droni.

"Potem je to grozljivo sporočilo"

Premier Robert Golob je danes ob drugi obletnici vojne v Ukrajini poudaril, da sta za nami dve leti "popolnega ignoriranja načel mednarodnega prava in predvsem nasprotovanja Ustanovni listini ZN s strani ruskega agresorja". Ob tem se je zavzel za iskanje priložnosti za premirje, so sporočili z vlade.

Golob je sporočil, da je z mislimi danes s prebivalci Ukrajine, svojci in prijatelji žrtev, ranjenimi, ukrajinskimi vojaki, ki branijo svoje domove, z otroki, ženami in vsemi, ki si želijo miru in svobode. Zagotovil je, da se Slovenija skupaj z zavezniki nedvoumno zavzema za mir in mirno rešitev nastalega konflikta. "Enotni smo v prizadevanjih za obrambo svobode in doseganju pravičnega in trajnega miru v Ukrajini," je dodal.

Pri tem je spomnil še na nedavno smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. "Če je smrt Alekseja Navalnega sporočilo, kakšni so lahko obeti sveta za mir, potem je to grozljivo sporočilo," je posvaril.

Je pa prepričan, da mora osnovno vodilo ostati iskanje priložnosti za premirje in nato za dolgotrajen mir, ki temelji na načelih mednarodnega prava in Ustanovne listine ZN.

"Zavzeti se moramo, da se obe strani skupaj s predstavniki mednarodne skupnosti končno usedeta za pogajalski mizo in se da priložnost diplomaciji, ki bo pripeljala do miru ni ljudem omogočila konec trpljenja in vrnitev v normalno življenje," je sklenil.

Danes minevata natanko dve leti, odkar je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil invazijo na Ukrajino in s tem tudi najhujši konflikt v Evropi po drugi svetovni vojni. Vojna je terjala več deset tisoč smrtnih žrtev in povzročila begunsko krizo. Ob obletnici so v številnih mestih po Evropi, vključno z Ljubljano, napovedani shodi v podporo Ukrajini.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • LukaMB 16:38 25.februar 2024.

    posrani golob, kje je bilo to pravo, ko so američani vsepovprek skupaj z njihovimi angleži in ostalimi nato-teroristi kršili mednarodno pravo povsod in povelja UN? Se vidi da si debilen posran golob in nič drugega, brez lastnega jaz in brez ...prikaži več poznavanja zgodovine kot vsi debili v EU parlamentu.

  • Idioti 00:48 25.februar 2024.

    Bratje Rusi vrzite atomsko taktično na LVOV , da se EU userje , pa bo takoj mir . Pa glejte da bo veter pihal S-SZ da bo radiacijo odneslo na Poljsko !

  • Idioti 00:46 25.februar 2024.

    Edini krivec za to vojno je USA in državni polvojni udar na Majdanu . O dpgodkih , ki so sledili pa ni vredno besed , kajti eni si 14.000 mrtvih Rusov razlagajo kot normalno , eni pa v tem vidijo ...prikaži več zločin - genocid . In vsak pošten bo znal presoditi , kdo je žrtev in kdo napadalec . Sam naši kretenoidni politiki , tega ne zmorejo , kljub akademskim izobrazbam . Zato to zmorejo neakademski , ki jih je več, kot sramote našega univerzitetne srenje !