Svet
11693 ogledov

Toliko vojakov so Rusi izgubili med osvajanjem ključnega mesta

Avdijivka vojak truplo Profimedia Ruski vojak v Avdijivki poleg dveh mrtvih ukrajinskih borcev.
Večmesečna ofenziva je obe strani veliko stala. Mrtvi se štejejo v tisočih.

Pretekli konec tedna so se ukrajinske sile umaknile iz strateško pomembne Avdijivke v regiji Doneck, saj jim je grozila obkolitev s strani ruske vojske.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po umiku branilcev iz mesta dejal, da so njegovi vojaki med branjenjem Avdijivke sovražniku prizadejali okoli sedemkrat več žrtev, kot pa so jih utrpeli sami. 

V ponedeljek je tiskovni predstavnik ukrajinskega vzhodnega poveljstva Dmitro Lihovij dejal, da so ruske sile med napadom na mesto, ki je trajal od 10. oktobra, izgubile okoli 17.000 vojakov. 

Rusi in Ukrajinci sicer ne objavljajo številk o izgubah v svojih vrstah. Zadnji uradni podatek je vzniknil septembra 2022, dobrega pol leta po izbruhu vojne, ko je Kremelj objavil, da je v dotedanjem poteku konflikta padlo malce manj kot 6.000 ruskih vojakov.

Ukrajinski vladni kanali sicer redno štejejo ruske žrtve in izgubljeno težko opremo ter ocenjujejo, da so sile Vladmirja Putina doslej izgubile že 403.720 vojakov. Ocene zahodnih držav so bolj konzervativne, saj ruske izgube, tako v smrtnih žrtvah kot ujetnikih, ocenjujejo na okoli 300.000.

Izgube Rusov v Ukrajini so precej bolj izdatne kot so bile izgube Sovjetske zveze v afganistanski vojni. Uradni podatki Rdeče armade so med desetletnim konfliktom (1979-89) priznali 14.453 žrtev, zunanje ocene so se gibale okoli 26.000.

Biden pomiril Zelenskega

Volodimir Zelenski | Avtor: Epa Epa

"Razmere so izredno težke na več delih frontne črte, kjer so ruske enote zbrale največje rezerve," je dejal Zelenski v ponedeljek po obisku bojišč na vzhodu države. Izpostavil je, da Ukrajina potrebuje topništvo, sisteme zračne obrambe in orožje daljšega dosega.

Ameriški predsednik Joe Biden je sicer konec tedna Zelenskemu izrazil prepričanje, da bo kongres ZDA kmalu odobril dodatno pomoč, ki je predmet političnih preigravanj med demokrati in republikanci v Washingtonu. Podobno je danes ocenil ukrajinski premier Denis Šmihal, ki je na obisku na Japonskem.

Šmihal meni, da bo kongres kmalu odobril pomoč in da bo lahko Ukrajina nadaljevala svoj boj z mednarodno podporo, ob tem pa je zavrnil ugibanja glede pomanjkanja podpore v svetu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 55
  • Idioti 21:59 23.februar 2024.

    Še en lažni video UA nacistov . Na filmu se hvalijo in na njemu tudi je , kako Bradly uničuje Ruski tank. Uničuje ga z 10m , ko vozi mimo njega v istio smer , kot je bežal ta "RUSKI" ...prikaži več tank , ki je bil v resnici tank UA , ki je ostal v bežanju brez goriva al se je pa pokvaril in ga sedaj Bradly , da ne bi padel v roke Rusov uničuje z 10metrov. Nikjer na fronti se nista živa takšna tanka srečala blizje od 1 - 3 km. https://www.youtube.com/shorts/y08l3Q08NEw

  • Avatar rajko55
    rajko55 13:35 22.februar 2024.

    Avdiivka je prazna. Ukrajinci so se umaknili in z indirektnim ognjem, vodenim z droni uničujejo vse ruske konvoje, ki uspejo priti do te vasi. Danes so v tej vasi samo z eno HIMARS raketo upepelili dve ruski postrojeni četi. https://x.com/wartranslated/status/1760081074984481171?s=20

  • janči 19:26 21.februar 2024.

    Laži, laži in še enkrat laži. Ampak najbolj pomembno je, da ukrajinske utrdbe na vzhodu Ukrajine padajo kot domine ena za drugo.