Svet
9215 ogledov

Velik poraz Ukrajincev, ukazan obsežen umik

Avdijivka Ukrajina Profimedia Pogled na Avdijivko.
Po več mesecih je prišlo do večjega premika fronte na bojišču v Ukrajini.

Ukrajinske sile so se umaknile iz mesta Avdijivka na vzhodu Ukrajine, ki ga že mesece oblegajo ruske sile. Kot je sporočil vrhovni poveljnik vojske Oleksandr Sirski, se je za to odločil, da bi preprečil obkolitev in obvaroval življenja svojih vojakov. Njegov namestnik je poročal tudi o veliki prednosti ruske vojske v topniški oborožitvi.

"Odločil sem se umakniti svoje enote iz mesta in premakniti obrambo na bolj ugodne linije," je nedavno imenovani Sirski sporočil v zapisu na Facebooku, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije.

"Naši vojaki so svojo vojaško dolžnost opravljali z dostojanstvom, naredili so vse mogoče, da bi uničili ruske vojaške enote, zadali pomembne izgube sovražniku z vidika osebja in opreme," je sporočil in dodal, da ukrajinske enote poskušajo stabilizirati situacijo in ohraniti svoje položaje.

Kmalu zatem je v ločeni izjavi eden od njegovih namestnikov, general Oleksandr Tarnavski javil, da so se vojaki izognili obkolitvi in že umaknili na vnaprej pripravljene položaje. "V razmerah, v katerih sovražnik napreduje prek trupel lastnih vojakov, s prednostjo ena proti deset v topništvu, ob nenehnem obstreljevanju, je to edina pravilna odločitev," je zapisal na Telegramu.

V ZDA so že pred dnevi opozorili, da bi lahko Avdijivka kmalu padla v ruske roke. Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost John Kirby je to pripisal pomanjkanju topniškega streliva in povezal z nepripravljenostjo nekaterih v kongresu, da bi potrdili nov paket ameriške pomoči Ukrajini.

Novi Bahmut

Avdijivka Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Avdijivka, ki leži na frontni črti, v neposredni bližini Donecka, je v primežu silovitih spopadov že več mesecev in skoraj popolnoma uničena. Tamkajšnje bitke naj bi bile ene najbolj krvavih v skoraj dve leti trajajoči ruski agresiji nad Ukrajino.

Številni jo primerjajo z bitko za Bahmut, v kateri je umrlo na tisoče vojakov. Padec Avdijivke predstavlja tudi največjo spremembo na več kot 1000 kilometrov dolgi fronti, odkar so ruske sile maja zavzele Bahmut, piše britanski BBC.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 109
  • Idioti 14:12 19.februar 2024.

    Kurbe kako so v STA tiho , medtem ko Rusi napadajo naprej vzdolž fronte v 5 smereh z oklepno -jurišnim enotami . Pri AVdijevki je prišlo do zloma sistema obrambe , ki so ga gradili 9 let , pozabili pa ...prikaži večpa v svoji domišljavosti na drugo linijo obrambe , ki je pa sedaj ni in je pot Rusom odprta pitaj boga za kolko kilometrov naprej . Ja dokler ne porabijo enote polovičnih zalog streliva in goriva . Temu kar se dogaja sedaj , normalni rečejo ZLOM DELA FRONTE, kar ni enako porazu , daleč od tega opisa

  • Idioti 13:05 18.februar 2024.

    A teli mandelci v STA mislijo, da je njihovo poročilo edino na voljo kot informacija! Tkole na kratko: 3000 ujetnikov oz. prostovoljcev, ki se niso upali pobegniti skozi Ruska klešča. Vsa tehnika težja od 20 kg, je ostala v mestu. ...prikaži več. Okoli 1000 mrtvih, ki so poskušali zbežati skozi klešča širine 1 km+ 1000 v obrambi mesta. Da so bežali ponoči ????? Pa jaz sem že leta 1968 gledal skozi IC periskop tanka na 900m daleč . Bila noč ali dan isto ti je . Teli se pa hvalijo , da so bežali ponoči !!!

  • LukaMB 20:59 17.februar 2024.

    Sem prav 2x prebral naslov, sem prvo mislil, da se šalijo in da so končno enkrat povedali nekaj kar je res, nato sem šel pogledati rusko stran če slučajno zgubljajo, ker v mainstream čipiranem EU mediju enkrat za spremembo vidim ...prikaži več resničen članek. No po pregledu ruskih medijev, sem videl, da je to res, torej je dejansko res.