Svet
130 ogledov

"El Chapo" imel na voljo tudi motor

Pobeg Joaquina El Chapa Guzmana
1/5
Profimedias
Mehiško državno tožilstvo je objavilo več potrobnosti o pobegu zloglasnega šefa narkomanskega kartela Joaquina "El Chapa" Guzmana. Med drugim je bil v tunel speljan električni tok, za beg je uporabil predelan motor, tunel pa je imel tudi ventilacijo.

Preteklo soboto je zloglasni šef narkomanskega kartela Joaquin "El Chapo“ Guzman že drugič pobegnil iz mehiškega strogo varovanega zapora Altiplano. Ameriški agenti so informacijo o načrtih Guzmana prestregli že marca lani, le en mesec potem, ko so ga mehiške oblasti ponovno ujele po prvem pobegu. Mehiški notranji minister Osario Chong je na tiskovni konferenci v ponedeljek zanikal, da so prejeli informacije glede načrtov za pobeg.

Mehiške oblasti pa so objavili več podrobnosti o pobegu Guzmana, med drugim tudi posnetke varnostnih kamer, ki so ujeli trenutek pobega. Guzman je pobegnil skozi tunel, ki so ga speljali iz nove hišice na griču s panoramskim pogledom na zapor do Guzmanove prhe v celici strogo varovanega zapora.

Motor, elektrika in ventilacija

V tunelu je bila speljana pot s tirnicami, po kateri se je Guzman odpeljal s predelanim motorjem v prostost. Na stene tunela so bile pritrjene žarnice, ki jih je Guzman razbijal na poti, da bi otežil iskalno akcijo. Tunel se je končal v majhni hišici, ki je bila postavljena izključno za pobeg. "Kako so lahko kopali tunel, ne da bi to zaznali senzorji v tleh okoli zapora ne vemo. Vsekakor je to izreden dogodek, ki krši varnostne protokole,“ je na novinarski konferenci dejal Chong.

Glasno se razmišlja tudi kakšno vlogo je imel v pobegu predsednik zapora in pazniki. V Mehiki je korupcija in skrivno sodelovanje med kriminalci in policijo še vsepovsod prisotna, čeprav se je mehiški predsednik Enrique Pena Nieto zapisal boju proti korupciji.

Za informacije o pobegu Guzmana so mehiške oblasti ponujajo nagrado v višini okoli 3,5 milijona evrov. 

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 11:16 16.julij 2015.

    Odlična organizacija bega iz zapora.Upam, da kmalu posnamejo film po tem pobegu.