Svet
8 ogledov

En postopek manj proti Berlusconiju

Silviu Berlusconiju se smeje kljub temu, da bo moral 6. aprila stopiti pred sodi Žurnal24 main
Preiskovalna sodnica milanskega sodišča je ovrgla postopek proti Silviu Berlusconiju zaradi suma utaje davkov in prikrojevanja bilanc pri kupovanju televizijskih in filmskih pravic v 90. letih prejšnjega stoletja.

Sodnica Maria Grazia Vicidomini bo svojo odločitev pojasnila v mesecu dni. Sodni postopek se nadaljuje proti enajstim obtoženim, med katerimi je tudi Berlusconijev sin Pier Silvio. Očitajo jim, da so z lažnim prikazovanjem cen za televizijske in filmske pravice in posledično z utajo davkov ustvarili okoli 24 milijonov dolarjev dobička. Denar naj bi se nahajal na skrivnih bančnih računih v davčnih oazah.

Eden od mnogih postopkov

Zoper italijanskega premierja Silvia Berlusconija sicer na sodiščih teče več primerov, eden tudi v sorodnem primeru davčnih utaj znotraj njegovega medijskega imperija.

V drugem primeru je obtožen, da je plačal za spolne odnose z mladoletno prostitutko, znano pod vzdevkom Ruby, kar je v Italiji kaznivo dejanje, in da je to isto prostitutko nato s klicem na policijsko postajo spravil iz zapora, s tem pa zlorabil svojo funkcijo. Skupaj mu grozi do 15 let zaporne kazni.

Podkupil pričo?

Premier se zagovarja tudi zaradi suma, da je podkupil svojega nekdanjega britanskega odvetnika Davida Millsa, naj lažno priča v enem od sodnih postopkov, povezanih z njegovim medijskim imperijem. Primeru grozi zastaranje.

Poleg tega bi proti Berlusconiju utegnil steči še sodni postopek zaradi suma, da je s podkupovanjem prepričal podjetnika Gianpaola Tarantinija v lažno pričanje pred preiskovalci glede njegove vloge pri organizaciji zabav s prostitutkami.

Sprva je bil premier priča kot žrtev izsiljevanja, zdaj pa velja za osumljenca. Tarantiniju naj bi za pričanje, da sam ni bil seznanjen z dejstvom, da so na zabave hodile plačane prostitutke, plačal več sto tisoč evrov.

"Najbolj preganjan na svetu"

Italijanski premier je sicer izjemno kritičen do sodne veje oblasti. Sodnikom večkrat očita, da so povezani z levico in da ga želijo s sodnim preganjanjem spraviti z oblasti. Pogosto tudi poudari, da je najbolj preganjan človek na svetu, da pa mu doslej še niso uspeli ničesar dokazati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.