Svet
18 ogledov

Energija islandskih ognjenikov v vsak dom

vulkan islandija Žurnal24 main
Mreža povezovalnih kablov na morskem dnu, postavljenih predvidoma v naslednjem desetletju, bi povezala Veliko Britanijo na vseevropsko omrežje, ki bi združevalo energijo vetra in valov severne Evrope s sončno energijo južne Evrope in severne Afrike.

Britanska vlada načrtuje nizkoogljično električno energijo v Veliki Britaniji, ki jo bodo po tisočih milj visokonapetostnih kablov na oceanskem dnu dovajali iz islandskih vulkanov, piše Guardian. Mreža povezovalnih kablov na morskem dnu, postavljenih predvidoma v naslednjem desetletju, bi povezala Veliko Britanijo na vseevropsko omrežje, ki bi združevalo energijo vetra in valov severne Evrope s sončno energijo, s katero se ukvarja Desertec, v južni Evropi in severni Afriki, za zagotavljanje zanesljive, čiste energije. Minister za energijo Charles Hendry se maja odpravlja na obisk na Islandijo. "Smo sredi aktivnih pogovorov z islandsko vlado in zelo so navdušeni," je povedal.

V teku več projektov za pridobivanje nizkoogljične energije

Zdaj obstajata dve mednarodni povezavi, in sicer s Francijo in Nizozemsko, vendar je še devet projektov bodisi v izgradnji, v fazi formalnega načrtovanja ali so v teku študije izvedljivosti.

Velika Britanija je bila v vsej svoji zgodovini energetsko samostojna, a ker pridobivanje in uporaba nafte in zemeljskega plina v Severnem morju in premoga preveč onesnažuje okolje, Hendry glede prihodnosti meni: "Odvisni bomo od uvožene energije." Kabli so absolutno najbolj kritičen del pri zagotavljanju varne oskrbe z energijo in nizkih emisij ogljika energije. Zahtevajo namreč velike naložbe, kljub temu pa Doug Parr iz Greenpeacea zagotavlja, da so najcenejši način dobave vetrne energije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.