Svet
513 ogledov

EU spet uvaja omejitve na meji za Srbijo in Črno goro

Evropska unija Profimedia
Članice EU so s seznama epidemiološko varnih tretjih držav, za katere se lahko odpravi omejitve nebistvenih potovanj v unijo, umaknile Srbijo in Črno goro.

Na seznamu epidemiološko varnih tretjih držav ostaja preostalih trinajst držav, ki so jih nanj članice uvrstile konec junija. To so Alžirija, Avstralija, Kanada, Gruzija, Japonska, Maroko, Nova Zelandija, Ruanda, Južna Koreja, Tajska, Tunizija, Urugvaj in pod pogojem vzajemnosti tudi Kitajska.

Gre sicer za priporočilo, ki naj bi zagotovilo usklajeno ukrepanje, nujno za preprečitev ponovnega uvajanja nadzora znotraj schengna. To priporočilo ni pravno zavezujoče, končna odločitev o nadzoru na zunanjih mejah je v rokah posamezne države.

Še naprej tudi izjeme

EU odločitev o seznamu, ki ga osvežuje približno vsakih 14 dni, sprejme ob upoštevanju epidemioloških razmer in omejevalnih ukrepov v teh državah, vključno z ukrepom ohranjanja fizične razdalje, ter drugih gospodarskih in socialnih vidikov.

Ključna epidemiološka merila so, da mora biti število novih okužb na 100.000 prebivalcev v minulih 14 dneh blizu ali pod povprečjem EU na dan 15. junija, da mora biti trend novih primerov stabilen oziroma padati ter da mora biti ukrepanje na splošno ustrezno.

V državah, za katere bodo omejitve veljale še naprej, so izvzeti državljani EU in njihovi družinski člani, rezidenti EU za daljši čas in njihovi družinski člani ter potniki s posebno funkcijo ali potrebo.

Bojana Beović Covid-19 Zdravje Beovićeva: "Bolje, da se odrečemo zabavam in obdržimo službo" Hrvaška obala Covid-19 Svet Nemci: Hrvaška je novo žarišče korone

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.