Svet
11 ogledov

Evakuacije tudi v Severni Koreji

poplave, Severna Koreja, deževje, Kitajska, Dangdong
1/8
Žurnal24 main
Močno deževje, zaradi katerega je v soboto bregove prestopila reka Yalu vzdolž meje med Kitajsko in Severno Korejo, je na Kitajskem terjalo štiri življenja. Severnokorejske oblasti so evakuirale 5100 ljudi.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-Il je na prizadeto območje že poslal vojsko, reševalne ekipe in več vojaških letal, s katerimi bodo evakuirali 5.150 žrtev poplav na severnokorejski strani.

Posledice poplav si oglejte v GALERIJI.

Zaradi slabe infrastrukture in slabo zgrajenih stavb izven severnokorejske prestolnice Pjongjang bo morala ta izolirana država tuje države prositi za pomoč.

Po podatkih humanitarnih organizacij v Severni Koreji primanjkuje hrane - na letni ravni naj bi se ta številka gibala pri enem milijonu ton. Zaradi severnokorejskega jedrskega programa in uvedenih sankcij pa so pomoč močno omejile glavne donatorke Južna Koreja in ZDA.

Kitajska: Gospodarska škoda že 112 mrd dolarjev
Močno deževje, ki je povzročila prestop bregov reke Yalu, je že v soboto prizadelo območje kitajskega mesta Dandong, ki meji na Severno Korejo.

Reka Yalu je predrla jez in zalila predel kitajskega pristaniškega mesta Dandong. Zaradi narasle vode je uničenih približno 3000 domov, poškodovanih je okoli 5000, gospodarska škoda pa je dosegla 112 milijonov dolarjev, je sporočilo kitajsko ministrstvo za javne zadeve.

Tamkajšnji prebivalci se sicer z naraslimi vodami in številnimi plazovi soočajo že več tednov. Slednji so povzročili smrt več kot dva tisoč ljudi, številni prebivalci pa so ostali brez domov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.