Svet
1163 ogledov

Evropska komisija obsodila zaostrovanje ukrepov na Malti

Covid-19 Profimedia
V državo bi odslej spustili le cepljene.

Malta je 9. julija sporočila, da bo zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom zaprla svoje meje za vse, ki niso cepljeni proti covidu-19. S tem bo postala prva država v Evropski uniji, ki bo dovolila vstop v državo le cepljenim. Ukrep naj bi stopil v veljavo v sredo.

A njihova odločitev je sprožila burne odzive drugod po Evropi, saj naj bi bila njihova odločitev "v nasprotju s pravili" EU, ki omogoča prost prehod med državami članicami za prebolevnike, testirane in cepljene. 

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je spomnil, da je sprejetje digitalnega zdravstvenega potrdila s strani EU zavezujoče za države članice in da bo zato Evropska komisija "govorila z Malto o tem, da bi sprejela teste PCR". Kot je pojasnil, je potrdilo dokaz zdravstvenega stanja, poleg tega pa naj bi bilo potrdilo povsem dovolj, razen če bi se epidemiološko stanje močno poslabšalo, je pojasnil za France Inter.

Prav to pa je argument Malte, saj upajo, da bodo z ostrejšimi pogoji omejili širjenje novih primerov. 27. junija sicer na otoku niso zabeležili nobenega novega primera, v petek, 9. julija, pa so jih odkrili 96, od tega 90 odstotkov necepljenih. 

Polno cepljenih je trenutno 79 odstotkov odrasle populacije v državi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 13:09 13.julij 2021.

    EU je talec neoliberalne mafije in kaže zadnje izdihljaje . Juncker je bil grobar vsega .

  • dusan2 18:12 12.julij 2021.

    Vsak euro pizdun vtika kurac v sesalec, pa kaj jih Malta briga, Malta je samostojna država in se najde tip ala Fajonkenfuk, ki nima 3g mivke v glavi, jebi se, pa taka Evropa

  • Laura_Felker 16:15 12.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦