Svet
17 ogledov

Facebook zapira račune zapornikov

alcatraz, zapor Reuters
Facebook je že blokiral uporabniške račune nekaterih zapornikov v kalifornijskem zaporu, potem ko je obsojeni pedofil izza rešetk sedem let po napadu brskal za informacijami o svoji žrtvi.

Čeprav večina zapornikov v Kaliforniji nima dostopa do interneta, se jim pogosto preko pretihotapljenih mobilnih telefonov uspe povezati na internet. Facebook je doslej že blokiral dva uporabniška računa zapornikov, so sporočili iz kalifornijskega zapora in pojasnili, da so v zadnjem času prejeli na stotine pritožb žrtev, ki so jih izza rešetk nadlegovali zaporniki.

Med njimi je obsojeni pedofil, ki je za informacijami o žrtvi brskal na družabnih omrežjih Facebook in Myspace, njeni družini pa kasneje preko elektronske pošte poslal nekaj njenih risb. Deklica je bila v času zlorabe stara deset let, risbe, na katerih je narisal, kako ima počesane lase in kakšna oblačila nosi, pa je družini poslal sedem let kasneje.

Palo Alto, omrežje, ki skrbi za nadzor Facebooka v Kaliforniji, zapornikom sicer omogoča uporabo spletne strani le, če so locirani v državi, kjer jim je dovoljen dostop do interneta. A ker so kalifornijske oblasti zapornikom prepovedale dostop, so na Facebooku že potrdili, da glede prepovedi uporabe družabnega omrežja tesno sodelujejo z oblastmi.

"Blokirali bomo račune vseh uporabnikov, ki kršijo ameriške zakone in predpise, in tudi uporabniške račune zapornikov, ki jih 'osvežujejo' od zunaj," je dejal tiskovni predstavnik Facebooka Andrew Noyes.

V kalifornijskem zaporu je število zaplenjenih telefonov od leta 2006 s številke 261 lani poskočilo na 10.760, kar kaže na velik problem, še poroča agencija Reuters. "Smo na dobri poti, da presežemo lansko število," pa je ob tem dejala Dana Toyama, tiskovna predstavnica kalifornijskega zapora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.