Svet
929 ogledov

Finci zaradi poskusa srečnejši, a brezposelni

denar bankovci štetje denarja
Pred dvema letoma so Finci začeli s poskusom izplačevanja univerzalnega temeljnega dohodka.

Finska je pred dvema letoma začela brezposelnim ljudem izplačevati univerzalni temeljni dogodek. S tem so želeli poenostaviti socialni sistem in povečati zaposlenost. Brez pogojev in obveznosti so brezposelni mesečno dobili 560 evrov dohodka. 

Cilj projekta je bil spodbuditi ljudi, da si poiščejo zaposlitev. Številni prejemniki socialne podpore naj namreč ne bi sprejemali manjših del, ker naj bi bili s tem po odbitku davka še na slabšem. 

A izkazalo se je, da se število brezposelnih zaradi univerzalnega temeljnega dohodka ni zmanjšalo. Prejemniki so sicer povedali, da so srečnejši in pod manjšim stresom. "Še vedno sem brez službe. Ne morem reči, da mi je univerzalni temeljni dohodek zelo spremenil moje življenje. Psihološko gledano seveda, a finančno ne tako zelo," je eden od sodelujočih povedal za BBC. "Še vedno sem brezposeln." 

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes Svet Finska ukinja univerzalni dohodek

Vodilni pri projektu, ki so ga začeli na Finskem, zaključke še analizirajo. Poročilo naj bi pripravili do leta 2020. Kljub tem, da s projektom na Finskem ne bodo nadaljevali, Miska Simanainen pravi, da poskus ni propadel. "Tukaj ne gre za uspeh ali neuspeh - gre za dejstva in nove informacije, ki jih pred tem poskusom nismo imeli." Vlada je sicer že sprejela odločitev, da poskusnega obdobja ne bodo podaljšali. 

evro, evri, štetje, denar Obletnica Svet Državljanom vsak mesec 560 evrov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.