Svet
136 ogledov

Fudži preti z najmočnejšim izbruhom od 1707!

Fudži, Japonska Žurnal24 main
Le sto kilometrov od Tokia s 35 milijoni prebivalcev zaradi ekstremnega pritiska v planini-vulkanu Fudži do leta 2014 načrtujejo testne evakuacije stotisočih ljudi.

Znanstveniki časa izbruha ne navajajo, a opozarjajo, da bi se to lahko zgodilo v "naslednjih nekaj letih". Najnovejša odčitavanja, ki jih je nedavno objavil Nacionalni inštitut za geologijo in katastrofe, beležijo tlak 1,6 megapaskala, kar je skoraj 16-krat več od tistega, ki zadostuje za erupcijo, navaja britanski Wired.

O izbruhu enega največjih aktivnih vulkanov na svetu se govori že deset let, potem ko so na začetku stoletja v regijah pod Fudžijem zabeležili serije blažjih potresov. Proces je pospešil cunami in kasneje potres jakosti 6,4 po Richterju. Tektonske spremembe iz leta 2011 so povečale pritisk na tako imenovano komoro magme in ustvarile razpoko v zemeljski skorji.

V regijah Tokai, Tonankai in Nankai predvidevajo simultane potrese, ki bi lahko spodbudili izbruh Fudžija, ki je tudi najvišja gora na otoku Honšu in Japonskem. Po najhujšem scenariju na osnovi japonskih študij so ogrožena življenja več kot 300 tisoč ljudi, še piše Wired. Erupcija leta 1707 je povzročila smrt 20 tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.