Svet
17279 ogledov

Gesta moškega, ki seže v srce. Vse, kar je imel, je spakiral in ...

Potres v Turčiji Profimedia
Pomoč iz vseh koncev, a gesta tega moškega je pritegnila nemara največ pozornosti.

Po rušilnem potresu v Turčiji pomoč prihaja z vseh koncev sveta, ogromno pozornosti med tem pa je požela fotografija moškega, ki je sedel v svoj stari avtomobil, poln donacij za pomoč žrtvam. 

Moški je doma iz Azerbajdžana, države, ki je Turčiji prva v stiski priskočila na pomoč. Poleg reševalcev so akcijo pomoči Turčiji začeli tudi Azerbajdžanci sami. Fotografija, ki se je največkrat delila na družbenih omrežjih, je pritegnila posebno pozornost in postala simbol te povezanosti in solidarnosti, pišejo tamkajšnji mediji.

Server Beşirli je svoj stari avto napolnil s stvarmi iz svoje propadajoče hiše v Bakuju in se odpravil v Turčijo. Njegov pomočnik je bil brat Imamverdi Beširli. "Tudi mi smo doživeli to katastrofo, ko so ljudje ostali brez oblačil in obutve. Poznamo ta občutek. Nismo pomagali samo mi, ampak tudi drugi Azerbajdžanci, tudi tisti, ki živijo v drugih državah. Bil sem priča situaciji, ko je pristopila mlada ženska in slekla plašč, ki ga je nato podarila. V naslednjih dneh hrano pošiljamo v sosednjo državo," je povedal.

Fotografija se je dotaknila marsikoga, še posebej, ko je izvedel, v kakšnih razmerah Azerbajdžanec sam živi. Mnogi so komentirali, da so tisti, ki imajo najmanj, so vedno največji pomočniki.

Število žrtev še vedno narašča

V potresu, ki je v ponedeljek prizadel jugovzhod Turčije in severozahod Sirije, je sicer po zadnjih podatkih umrlo več kot 20.000 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. S tem je skupno število smrtnih žrtev že bistveno preseglo število mrtvih po potresu v turški regiji Duzce leta 1999, ki je veljal za enega najhujših v zadnjih desetletjih.

Doslej so v Turčiji uradno našteli 17.134 mrtvih, v Siriji pa 3317, s čimer je skupno število smrtnih žrtev naraslo na 20.451. Skupno je bilo v potresu ranjenih več kot 75.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pod ruševinami na tisoče zgradb medtem ostaja ujetih še več deset, morda celo več kot sto tisoč ljudi, opozarjajo turški strokovnjaki. Iz številnih manjših krajev na najbolj prizadetem območju sploh še ni nobenih informacij o škodi in žrtvah.

Možnosti, da izpod ruševin rešijo še več preživelih, je vedno manj, saj je od potresa zdaj minilo že več kot 72 ur. Reševalne akcije so se zato postopoma preusmerile k izkopavanju trupel. Po navedbah turške vlade več kot 100.000 ljudi že četrti dan prečesava ruševine, med njimi tudi številne ekipe iz tujine. Po poročanju turške javne radiotelevizije TRT so v državi doslej iz ruševin rešili približno 8000 ljudi.

Pomoč obema prizadetima državama so v okviru evropskega mehanizma pomoči rescEU in ločeno od njega v zadnjih dneh poslale številne države, med njimi tudi Slovenija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Dragonja 22:41 09.februar 2023.

    EU takoj preusmeriti pomoč na potresno področje in ne za nakupovanje orožja ter enormnih sredstev za vojno v Ukrajini.Sicer res da bo orožarska elita izgubila nekaj €,$,£