Svet
3200 ogledov

Neverjetno, koliko življenj je vzel potres v Turčiji

potres Turčija reševanje Epa
V katastrofalnih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 16.000 ljudi, od tega 12.873 v Turčiji in 3162 v Siriji. Reševalci še nadaljujejo z iskanjem preživelih, vendar jim delo otežuje hud mraz.

Po zadnjih podatkih oblasti in humanitarnih organizacij v obeh državah je skupno število smrtnih žrtev po uničujočem potresu naraslo na 16.035, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Če bo število smrtnih žrtev še naraščalo, bo v potresu umrlo za celoten Ptuj ljudi, Ptuj ima namreč okrog 18 tisoč prebivalcev. 

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem že obiskal prizadeta območja. Sprva se je mudil v provinci Kahramanmaras, kjer naj bi obiskal šotorsko naselje za začasno nastanitev žrtev potresa. Kasneje pa se je odpravil še v provinco Hatay, ki jo je potres prav tako močno prizadel.

Kmalu po potresu so se sicer začele vrstiti kritike na račun Erdogana in počasnega odziva turške vlade. "Seveda obstajajo pomanjkljivosti. Na takšno nesrečo ni mogoče biti pripravljen," se je v sredo odzval Erdogan.

Turčija potres Diyarbakir | Avtor: Epa Epa
Turška policija je po poročanju AFP od ponedeljka pridržala 18 ljudi zaradi objav na družbenih omrežjih, v katerih so kritizirali ukrepanje oblasti po potresu. Dostop do Twitterja, ki je bil v sredo onemogočen, pa je že ponovno vzpostavljen pri vseh večjih turških ponudnikih mobilnega omrežja.

Namestnik turškega ministra za infrastrukturo Omer Fatih Sayan je danes tvitnil, da se je pogovarjal z vodstvom Twitterja in jih "spomnil na njihovo odgovornost do naše države po tej nesreči", ter dodal, da Turčija pričakuje več sodelovanja v boju proti dezinformacijam.

Potres je v ponedeljek stresel območje jugovzhodne Turčije in severne Sirije z magnitudo 7,8. Nekaj ur kasneje je udaril še en potres z magnitudo 7,5. Na območje je že začela prihajati mednarodna pomoč, v Turčijo pa se zgrinjajo reševalne ekipe z vsega sveta, tudi iz Slovenije.

Iz Turčije se je javil tudi vodja slovenske enote za iskanje in reševanje Blaž Turk. V posnetku je opisal organizacijo dela reševanja, ki ga opravlja v mestu Hatay.

 

 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da bi utegnilo biti v potresu skupno prizadetih kar 23 milijonov ljudi, od tega okoli pet milijonov pripadnikov ranljivih skupin, predvsem sirskih beguncev.

Ahmet Eyüp Pretresljivo Šport V potresih v Turčiji umrlo tudi veliko športnikov Hatay potres Svet Umrlo več kot 7100 ljudi
Komentarjev 2
  • Kmodri 17:48 10.februar 2023.

    Pri tako slabo gradnji so jo še dobro odnesli. Na potresnih območjih so gradili 5 etažne stavbe, namesto dveh. Sedaj jim je Alah pokazal kaj to pelje.

  • Pierre 18:16 09.februar 2023.

    Zakaj pa je neverjetno???