Svet
8 ogledov

Grki referendum odpovedali

Grški premier George Papandreu. EPA
Grški finančni minister Evangelos Venizelos je sporočil, da referenduma, ki ga je napovedal grški premier, ne bo. Parlament bo danes odločal o usodi premierja Papandreuja.

Z uradno potrditvijo odpovedi referenduma, o čemer je že obveščena tudi EU, so se potrdile včerajšnje napovedi, da se je premier George Papandreu začel nagibati k temu, da referendum odpove.

Ob napovedi referenduma je Papandreu dejal, da tako nezadovoljnim Grkom daje možnost, da se odločijo o dogovoru za rešitev evra in želji po ostanku v evroobmočju.

Napovedani referendum je močno odmeval tako v Grčiji kot v svetu, vsi pa so bili nad odločitvijo presenečeni in je niso odobravali. Papandreuja so pozvali, naj referendum odpove in odstopi s položaja.

Papandreu po zaupnico

Zadnje poteze grškega premierja so načele enotnost vlade in na noge dvignile opozicijo. Zaradi vse manjše podpore reformam njegove vlade se je odločil za glasovanje o zaupnici. O njegovi usodi bodo začeli odločati ob polnoči, ko bodo poslanci z glasnim "da" ali "ne" izrazili svojo odločitev. Papandreu potrebuje najmanj 151 glasov podpore, kar bo težko. V parlamentu ima trenutno 152 mandatov, včeraj pa sta najmanj dva njegova poslanca napovedala, da se bosta glasovanja vzdržala.

Angela Merkel Nicolas Sarkozy | Avtor: EPA EPA

Nadaljuje se vrh G20

V Cannesu se medtem nadaljuje vrh skupine 20 najpomembnejših gospodarstev (G20). Kljub temu, da so prvi dan zasenčile predvsem težave z Grčijo, so se predstavniki pogovarjali tudi o drugih temah, med drugim o uvedbi davka na finančne transakcije. Stališča so si še vedno precej nasprotujoča. ZDA, Kitajska, Velika Britanija in Rusija nasprotujejo uvedbi davka, medtem ko ga zagovarjajo Nemčija, Francija in Evropska komisija.

Večji napredek naj bi dosegli pri povečanju sredstev za krepitev Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Šlo naj bi za prostovoljne prispevke članic, sredstva pa bi se lahko porabila tudi za pomoč državam z evrom v težavah.

Danes bodo razpravljali še o kmetijstvu, energiji in podnebju ter o boju proti korupciji in socialni dimenziji globalizacije. Izjava ob zaključku vrha je predvidena nekaj po 14. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.