Svet
9 ogledov

Z referendumom se je samo "hecal"

Angela Merkel Nicolas Sarkozy EPA
Referendum v Grčiji vse manj verjeten. Razpoloženje na srečanju G20 po zadnjih vesteh iz Grčije bolj optimistično.

Zadnje novice:

- Po prvem dnevu zasedanja G20 je francoski predsednik Sarkozy dejal, da je včerajšnji pritisk pripeljal do premika. Nemška kanclerka Merklova pa želi videti predvsem dejanja.

- Grški premier George Papandreou je za Sky News dejal, da referenduma o ukrepih za reševanje grške krize ne bo. Še več: nikoli ni bil njegov cilj, da bi do referenduma dejansko prišlo, želel si je predvsem široke podpore.

Za opustitev ideje o referendumu naj bi se odločil po tem, ko je vodja opozicije Antonis Samaras zagotovil podporo načrtu za rešitev Grčije.

Papandreou je hkrati še zavrnil možnost, da bi odstopil ali da bi prišlo do predčasnih volitev. Meni, da bi to Grčijo še hitreje pripeljalo do bankrota.

- Nekoliko drugače pa poroča agencija Reuters. Poroča, da je grški premier pripravljen opustiti referendum, vendar le pod pogojem, če opozicija podpre rešilni paket. Finančni minister je medtem pozval vlado, da kategorično zavrne možnost referenduma in naredi vse za implementacijo protikriznih ukrepov.

- Šef Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy sta izrazila upanje, da Grčija ostane v območju evra.

- Tudi Slovenija je zadržana do izplačila šeste tranše posojila Grčiji, je na tiskovni konferenci dejal predsednik vlade Borut Pahor, še preden je grški premier objavil, da referenduma ne bo.

- Grčija naj bi imela dovolj denarja do sredine decembra.

Grkom bi zaprli pipico

Pred preklicem načrtovanega referenduma je Evropa Grčiji pojasnila, da ne bo izplačala šestega obroka posojila, predvidenega za ta mesec.

Do velikih trenj prihaja znotraj Papandreoujeve ekipe. Finančni minister Evangelos Venizelos je opozicijo pozval, naj podpre grška prizadevanja za obstanek v evroobmočju in "deluje kot zagotovilo za mednarodno kredibilnost države. Če želimo obvarovati našo državo, moramo pod pogoji narodne enotnosti in politične resnosti ter konsenza brez oklevanja podpreti odločitve, sprejete 26. oktobra. Zdaj, takoj, ko je mogoče," je dejal Venizelos.

Glavna prioriteta je evro

Nemška kanclerka Angela Merkel poudarja, da voditelji evroobmočja želijo, da Grčija ostane del tega. Ob tem pa je opozorila, da odločitve grške vlade pomenijo grožnjo za destabilizacijo regije. "Evro kot celota mora ostati stabilen. Raje bi to zagotovili skupaj z Grčijo kot brez nje. A glavna prioriteta je stabilnost," je pojasnila Merklova. Francoski predsednik Sarkozy je dodal, da "so pravila, ki oblikujejo pakt stabilnosti. Grčija se mora odločiti, ali želi nadaljevati potovanje z nami."

Slovenija zadržana do izplačila

Premier Borut Pahor je ponovil, da je grška odločitev za referendum kot dogodek presenetila, ne pa kot zaplet v procesu reševanja dolžniške krize. Opozoril je, da je vseskozi opozarjal na to, da je dolžniška kriza strukturne narave in da se Evropska unija z njo sooča nepripravljena. "Ena valuta in sedemnajst fiskalnih politik – to ne gre," je dejal Pahor.

Finančnemu ministru Francu Križaniču, ki se bo v začetku prihodnjega tedna udeležil sestanka ministrov EU, je Pahor podelil mandat, da v imenu vlade izrazi zadržanost do izplačila šeste tranše posojila Grčiji, če ne bo zadovoljivih pojasnil s strani Grčije. Pahor je poudaril, da so posojila zavarovana in da do odpisa ne more priti, lahko pa se podaljša ročnost.

Kljub najavi referenduma še ne vemo dovolj o referendumskem vprašanju, v vsakem primeru pa gre za dogodke, ki se jih ne da več obrniti nazaj. "Finančni trgi so odreagirali, stvari ne moremo več popraviti," je dejal. Zdaj je treba stvari budno spremljati, se posvetovati in pravilno ukrepati, je še ocenil premier.

Lahko pride do verižne reakcije

Odhodu Grčije iz evroobmočja pa bi lahko sledile druge države. Donald Hanna iz investicijske družbe Fortress Investment Group je za BBC povedal, da bi naslednji dve državi lahko bili Portugalska in Irska. Poleg tega pa bi se lahko zvišali stroški posojil za države, kot je Italija.

Portugalski premier Pedro Passos Coelho zagotavlja, da bo Portugalska svoj gospodarski program izvedla "brez napak". Se pa bodo morda zavzeli za "bolj prilagodljive" pogoje varčevalnega programa. Referenduma pa ne nameravajo razpisati.

Merklova želi videti dejanja

Danes se je sicer v Cannesu začel dvodnevni vrh skupine G20. Razpravo je že prvi dan zaznamovalo dogajanje v Grčiji.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je prepričan, da je včerajšnji pritisk pripeljal do pomembnega premika, ki ga bo, če se bo potrdil, pozdravil ves svet. Zadnje izjave Papandreouja, da je bil referendum zgolj sredstvo za dosego političnega cilja in da v primeru široke podpore dogovoru o zmanjšanju dolžniškega bremena Grčije ni namen sam po sebi, je označil za napredek.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ostala nekoliko bolj previdna. Dejala je, da za Nemčijo "štejejo dejanja in nič drugega". Kot je zatrdila, mora Grčija izpeljati dogovor s 27. oktobra, za zdaj pa še ni povsem jasno, kako naj bi do tega prišlo.

Komentarjev 5
  • N001 14:22 04.november 2011.

    hahaha..njim je do heca?? pa saj ne moreš verjeti.

  • privat 19:31 03.november 2011.

    grki bodite pametni...vse pokradite...drugače bo vas pokradla Evropa!! Nas je že...........

  • mirko 17:24 03.november 2011.

    Ne samo to, da imajo pretežno vplivni nemci in francozi v lasti vile. Imajo tudi v lasti hotele, in celo manjše otočke, da so si naredili svoj rajski kotiček na tej zemeljski obli. Drugi problem, za nemce in predvsem ...prikaži več za francoze je pa ta, da so njihove banke dajale ogromno kreditov grkom. Sedaj pa hočejo nemci in francozi, da te kredite vrača kar cela everska skupina, ker grki niso več sposobni niti pripravljeni to vračat. To je ena velika svinjarija nemcev in francozov v politiki EUja.