Svet
3362 ogledov

Velikonočna groza na Šrilanki, nove in nove eksplozije

Teroristični napadi na Šrilanki
1/4
epa
Kolombo je stresla še ena eksplozija, ki je odjeknila v hotelu na jugu mesta. Po podatkih policije sta bila ubita dva človeka. Policija je sporočila, da je sedma eksplozija odjeknila v hotelu v južnem predmestju šrilanške prestolnice Dehiwala. Ubita sta bila dva človeka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kmalu zatem je v Orugodawatti, severnem predmestju Kolomba, odjeknila še ena eksplozija. Policija za zdaj ni sporočila, kaj je bila tarča napada.

Pred tem je Šrilanko pretreslo šest eksplozij v cerkvah in hotelih, ki so po zadnjih podatkih zahtevali 156 žrtev, med njimi je 35 tujcev. Več 100 ljudi je ranjenih, nekateri so v kritičnem stanju.

Tarča napadov so bile tri katoliške cerkve, in sicer v Kolombu, Negombu blizu prestolnice in Batticaloi na vzhodu otoške države. Eksplozivne naprave je skoraj istočasno razneslo med velikonočno mašo.

V Kolombu je bila tarča napada cerkev sv. Antona, v Negombu, kakih 30 kilometrov severno od prestolnice, pa cerkev sv. Sebastjana.

Eksplozije so odjeknile tudi v treh luksuznih hotelih v Kolombu - Shangri La, Cinnamon Grand Hotel in Kingsbury.

Po podatkih oblasti je bilo v Kolombu ubitih najmanj 64 ljudi, Negombu 67, v kraju Batticaloa, 250 kilometrov vzhodno od prestolnice, pa 25. V Kolombu so v bolnišnicah sprejeli 254 ranjenih, v drugih dveh krajih pa 60.

Za zdaj ni podatka, da bili med mrtvimi in ranjenimi tudi Slovenci

Med žrtvami je po do zdaj znanih podatkih tudi 35 tujcev. Po navedbah bolnišničnih virov so med ubitimi ameriški, britanski in danski državljani. Portugalsko zunanje ministrstvo je potrdilo, da je med žrtvami tudi portugalski državljan. Slovensko zunanje ministrstvo za zdaj nima informacij, da bi bili med žrtvami današnjih napadov na Šrilanki tudi slovenski državljani

Za zdaj ni nihče prevzel odgovornosti za napade.

Blokirana družbena omrežja, uvedena policijska ura

Šrilanško obrambno ministrstvo je po današnji seriji eksplozij, v katerih je bilo ubitih skoraj 160 ljudi, uvedlo policijsko uro na območju celotne države. Začela se bo ob 18. uri po krajevnem času (ob 14.30 po srednjeevropskem času) in bo trajala do 6. ure (do 2.30 po srednjeevropskem času).

Oblasti so prav tako začasno blokirale družbena omrežja, s čimer želijo preprečiti širjenje netočnih in lažnih informacij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Skipi 13:37 21.april 2019.

    Če so kristjani enaki kot muslimani kot večina trdi potem bo za bajram pokalo po celem muslimanskem svetu. Pa sem nekako prepričan da ne bo, le zakaj ne