Svet
31828 ogledov

Grozljiva smrt dveh turistov

Gladina morja Profimedia
Turista so ubili v torek zvečer.

Alžirska obalna straža naj bi ubila dva turista na počitnicah v Maroku, ki sta domnevno zašla v alžirske vode na vodnih skuterjih. Bila sta v skupini štirih francosko-maroških državljanov, ki so se odpravili iz maroškega letovišča Saidia, je danes poročal britanski BBC sklicujoč se na maroške medije.

Po poročanju maroškega novičarskega portala Le360 sta bila ubita v torek zvečer v bližini obalnega mesta Saidia, ki leži na severovzhodu Maroka. Tretjega člana skupine je aretirala alžirska obalna straža, ki patruljira ob zaprti meji med severnoafriškima državama. Četrti član skupine se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP uspel vrniti v Maroko.

"Izgubili smo se, a smo nadaljevali, dokler se nismo znašli v Alžiriji," je povedal Mohamed Kissi, čigar brat Bilal je bil ubit v incidentu. Za maroške medije je pojasnil, da je skupini, v kateri so bili trije z dvojnim francosko-maroškim državljanstvom in en Maročan, zmanjkalo goriva.

Da so v Alžiriji, so vedeli, potem ko jim je nasproti pripeljal črn alžirski čoln, tisti na krovu pa so "streljali na nas", je še dejal po poročanju BBC.

Kissi je za maroške medije zanikal, da je skupina skušala pobegniti, ko jih je odkrila obalna straža, in zatrdil, da je njegov brat hotel govoriti s predstavniki obalne straže, preden so ga ustrelili. Sam je, kot je pojasnil, poskušal plavati nazaj v Saidio, na poti pa ga je rešila maroška mornarica.

Eden od četverice, ki ga je alžirska obalna straža aretirala, je še vedno v rokah alžirskih oblasti in je v sredo po poročanju medijev stopil pred tožilca. Druge podrobnosti za zdaj niso znane.

To pravijo v Franciji in to v Maroku

Francija je v zvezi z incidentom, o katerem so dan prej poročali maroški mediji, danes potrdila, da je bil eden od njenih državljanov ubit v Alžiriji.

Zunanje ministrstvo v Parizu je sicer poročalo o smrti zgolj ene osebe, ne da bi navedlo okoliščine smrti in razkrilo njeno identiteto. Kot je še navedlo, je bil en njihov državljan zaprt po incidentu, v katerega je bilo vpletenih več francoskih državljanov, poroča AFP.

Spletni portal Le360 je moška, ki naj bi bila ubita v incidentu, identificiral kot Bilala Kissija in Abdelalija Mechouerja. Incident je sprožil jezo v Maroku, potem ko je nek ribič objavil posnetek trupla, ki plava v morju.

Tiskovni predstavnik maroške vlade ni želel komentirati incidenta in je za AFP dejal, da je to "stvar pravosodja". Alžirska stran dogodka za zdaj ni komentirala.

Alžirija in Maroko imata dolgo zgodovino napetih odnosov, eno od spornih vprašanj med sosedama pa ostaja Zahodna Sahara, ki si jo lasti Maroko. Meja med državama je zaprta od leta 1994, Alžir pa je zaradi domnevnih sovražnih dejanj pred dvema letoma prekinil diplomatske vezi z Rabatom.

Video Svet Madžara silovita nevihta ujela na napihljivih blazinah, poti nazaj ni bilo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.