Svet
34 ogledov

Hawking: "Naselitev vesolja ali izumrtje"

Stephen Hawking (Foto: EPA) Žurnal24 main
Človeštvo nima izbire: naseliti mora tudi vesolje, da bi lahko preživelo.

Sloviti britanski teoretski fizik Stephen Hawking je v intervjuju za spletno stran Big Think dejal, da bo človeško preživelo le, če nam v naslednjih dveh stoletjih uspe naseliti vesolje. Sicer bo človeška rasa po Hawkingovem mnenju izumrla za vedno.

Sam pravi, da je optimist, vendar pa bodo prihodnja stoletja odločilna, predvsem pa bi se morali v tem času izogibati katastrofam: "Vendar pa naš genetski zapis nosi sebičen in agresiven instinkt, ki je bil v preteklosti prednost pri boju za preživetje. Toda zelo težko se bomo izognili katastrofam v naslednjih sto letih, kaj šele v tisoč ali milijon letih."

Previdno pred nezemljani
Čeprav se mu zdijo potovanja v vesolje edina rešitev, pa je Hawking že pred časom opozoril, da morajo biti ljudje pri vzpostavljanju stikov z morebitnimi nezemljani previdni, saj ni nujno, da so ti prijateljsko razpoloženi. "Če smo edina inteligentna bitja v galaksiji, moramo poskrbeti, da bomo preživeli in nadaljevali," meni Hawking.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.