Svet
49 ogledov

Hrvaška: pol leta pogojno, ker ga je s kuhalnico po riti

kuhalnica Shutterstock
Petindvajsetletnica dobila šest mesecev pogojne zaporne kazni, ker je s kuhalnico po zadnji plati dvakrat udarila neposlušnega sina in so mu ostale modrice.

Okrajno sodišče v Pulju je 25-letnico obsodilo na šest mesecev pogojne kazni, ker je s kuhalnico po zadnji plati kaznovala svojega dveletnega sina. Zaradi neposlušnosti ga je dvakrat udarila, ostale pa so mu modrice.

Po hrvaškem zakonu v primeru telesnega kaznovanja otrok, ki prehaja že v nasilništvo, lahko povzročitelj pristane v zaporu za šest mesecev pa vse do tri leta. V omenjenem primeru je tožilec zahteval pol leta zapora in dve leti pogojno, kar pomeni, da mama ne bi odslužila kazni, če v dveh letih ne bi storila novega kaznivega dejanja.

Pogosto prijava nasilništva policiji nima posledic

"Kljub dobrim zakonom, ki prepovedujejo in kaznujejo telesno kaznovanje otrok, vidimo neenakomerno izvrševanje predpisov in v nekaterih primerih, tudi ko je nasilje nad otroki prijavljeno policiji, to ostane nesankcionirano," opozarja hrvaška varuhinja otrokovih pravic Mila Jelavić. Ravnateljica Poliklinike za zaščito otrok Gordana Buljan Flander poudarja: "Fizična zloraba je pogosta, ko starši s tepežem vzgajajo otroke. Zgodi se, da izgubijo nadzor, kar lahko pripelje do fizičnega zlorabljanja otroka. Če starši povzročijo poškodbo ali modrice na otroku, kršijo zakon in tudi potrebujejo psihološko pomoč." Strokovno pomoč takrat potrebujejo tudi otroci, dodaja in opozarja na spodbujanje tako imenovanega pozitivnega starševstva z nenasilnimi metodami vzgoje.

Komentarjev 2
  • krtina 18:27 28.februar 2012.

    še drugi del vica... in da se mora sam odločit, da tako obnašanje ni pravilno. Da je to sodoben pristop vzgoje. Za mlado mamico stoji fant dvajsetih let z marmelado v roki. Odpre pokrov marmelade in mirno ...prikaži več strese vsebino na njeno glavo rekoč: " Vidite, jaz pa sem odrasel pri taki vzgoji."pa lep pozdrav

  • krtina 18:26 28.februar 2012.

    Odlično. Mati poči nesramnega in nevbogljivega mulca po riti in gre v zapor. Za 6 mesecev. Ali leto... Kdo bo pa potem skrbel za otroka. Idioti. Bog se vas usmili. Državo vam kradejo pred nosom, ljudi ropajo pri belem dnevu ...prikaži več za celotno življenjsko delo, vi se pa ukvarjate s kuhalnicami. Ko vam pa otroka pretepejo v šoli, pa vsi v koruzo. Krivca nikjer. Razsodnikov pa tudi ne. Državo so nam že ukradli, sedaj bodo še otroke.Še enega pedofila niso v resnici kaznovali, nekoga , ki zverinsko pretepe otroka tudi ne, tisoč in en način je, kako mučiti celotno družino na psihološki bazi, vi se pa ukvarjate s kuhalnico.Citiral vam bom po spominu vic, ki se temu najbolj poda.... V trgovini pri blagajni stoji starejša gospa, za njo pa mulo desetih let. Ves čas buta gospo z vozičkom. Gospa nekaj časa mirno stoji, potem pa se obrne k otrokovi materi in jo prosi, naj opozori sina, da preneha s tem početjem. Mlada mamica odgovori da ne bo. Da je njen otrok samostojen