Svet
10382 ogledov

Hrvaška pred uvedbo evra: "Ko bodo po zvečilko prihajali z bankovcem za 200 kun, bodo težave"

Evro kovanci Shutterstock
Sprva bo še mogoče kupovati v kunah, trgovci pa bodo morali vračati evre.

Sosednja Hrvaška bo s prihodnjim letom uvedla evro, že zdaj pa pričakujejo veliko težav, piše Jutarnji list. Največj jih bo v obdobju dvojnega obtoka, torej trgovanja tako s kunamim kot evri, v maloprodajnem sektorju, kjer morajo zaradi trgovanja z gotovino, pravočasno zagotoviti dovolj evrskih bankovcev in kovancev.

V prvih tednih prihodnjega leta bodo na Hrvaškem v trgovinah, trafikah, na bencincinskih črpalkah v kavarnah ali na drugih prodajalnih mestih, kupci lahko kupovali v kunah ali evrih, trgovec pa jim bo dolžan preostanek vrniti v evrih. V trgovinah in drugih prodajalnah se bojijo, da se bo večji del kupcev v času dvojnega obtoka skušal znebiti kun na način, da bodo v trgovine prihajali z bankovci v kunah večjih vrednosti. "Če bodo prihajali kupovati zvečilke z bankovci po 200 kun, bo evrov, s katerimi bi jim vrnili preostanek, hitro zmanjkalo," je za hrvaški portal dejal eden od prodajalcev v trafiki.

Hrvaška narodna banka bo evrske bankovce začela dobavljati štiri mesece pred uvedbo evra 1.1. 2023  in kovance tri mesece pred začetkom uvedbe evra. 

Hrvaška narodna banka zaradi varnostnih razlogov ne želi razkriti, kakšen bo znesek oskrbe bank z evri, šlo pa naj bi za kar 3700 ton kovancev in okoli 350 ton bankovcev. Večina kovancev bo narejenih na Hrvaškem, manjši del pa jih bodo odkupili od članic evrskega območja.

Od 5. septembra bo večina proizvodov na hrvaških prodajnih policah označenih z dvema cenanama, ceno v evrih in ceno v kunah, kar naj bi kupcem omogočilo večjo preglednost. 

Zagotovitev menjave kun v evre je en od eden najpomembnejših korakov, zlasti za podjetja z visokimi profili v gotovini. V skladu s smernicami za prilagajanje gospodarstva v procesu menjave kune v evre, bodo poslovni subjekti v 14 dneh dvojnega obtoka le izjemoma lahko kupcem ostanek vrnili v kunah.
To bodo predvsem trgovci in drugi ponudniki na podeželju in na manj naseljenih območjih. V času dvojnega obtoka bodo trgovci in ponudniki zaslužke na banke polagali v kunah in evrih, banke pa jih bodo evidentirale kot evre. Po 15. januarju bo evro edino plačilno sredstvo. Menjavo nacionalne valute v evro naj bi po mnenju Jutarnjega lista olajšalo dejstvo, da večina trgovanja, 60 odstotkov, poteka kartično.

 

 

Komentarjev 5
  • munja 16:05 05.julij 2022.

    Me zanima, kakšna bo menjava kuna - euro.

  • jakec1575 13:08 05.julij 2022.

    Na hrvaskem je ze vse tako drago, da ne bo podrazitev. lupijo tujce, lupijo svoje. Kako hrvati prezivijo, ne vem. razen tistih seveda, ki oddajo sobe in delajo v zagrebu. ostali pa ne vem.

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 12:46 05.julij 2022.

    E moji ustašoti, ker vas mi ne mormo zajebat, vas bo Uršula z €, pol ste ga šele najebal!! In privoščim vam iz vsega srca vaš prevzem €!🤣🤣