Svet
14923 ogledov

Hrvaška zaradi porasta okužb z novimi ukrepi

Hrvaška koronavirus Profimedia
Po občutnem porastu potrjenih okužb v zadnjih nekaj dneh so se na Hrvaškem odločili sprejeti nove ukrepe v boju proti covidu-19.

Na Hrvaškem so četrti dan zapored zabeležili večje število potrjenih okužb s covidom-19. Po tem, ko so včeraj sporočili, da se je število povečalo za 19, so na tiskovni konferenci danes številu okuženih dodali še 18 novih primerov. 

Največ primerov, deset, so zabeležili v Zagrebu. Pet novih okužb je na področju Osječko-baranjske županije. Preostali trije primeri so iz zagrebške županije, splitsko-dalmatinske županije in dubrovačko-neretvanske županije. 

Po uradnih podatkih je v bolnišnicah na zdravljenju devet ljudi. Minister za zdravje Vili Beroš je dejal, da po podatkih, s katerimi razpolagajo, med okuženimi ni turistov. Potrdili so, da je med okuženimi v Zagrebu tudi osnovnošolec.

Na Hrvaškem se je skupno število primerov okužb s covidom-19 povzpelo na 2317, aktivno obolelih je 71 ljudi. Razmere budno spremljajo. 

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Strokovnjak o odpiranju meja Svet Hrvaški strokovnjak o odpiranju meja: Hrvaška je naredila napako

Napovedali dodatne ukrepe

Zaradi večjega števila okužb so že sprejeli dodatne ukrepe. Prepovedani so obiski v domovih za starejše in v bolnišnicah na območju mesta Zagreb in zagrebške županije, pa tudi v županijah osječko-baranjska in splitsko-dalmatinska. Zdravstveno osebje, ki se vrača iz držav s poslabšano epidemiološko situacijo, bodo testirali. Potovanje v države, kjer je situacija slabša, jim trenutno odsvetujejo. Po podatkih epidemiologinje Marije Bubaš je v samoizolaciji trenutno okoli 400 ljudi. 

Notranji minister Davor Božinović je dejal, da delajo na tem, da se gospodarstvo ne bi ustavilo. "Prihod turistov je pomemben. Španija je danes odprla meje za vse turiste iz EU. Včeraj so imeli več kot 300 novih primerov in 7 mrtvih. Nemčija je postavila mejo na 50 okuženih na 100.000 prebivalcev, kar je veliko več, kot je pri nas," je povedal Božinović. 

Hrvaška je odprla meje za deset držav članic EU, na meji s Srbijo zavrnejo okoli 20 odstotkov potnikov, na meji z Bosno in Hercegovino je takih primerov okoli 40 odstotkov. 

Hrvaška plaža Svet To se bo zgodilo, če na Hrvaškem zbolite za covid-19

Virus ni oslabel 

Infektologinja Alemka Markotić opozarja, da nimajo medicinsko dokazanih podatkov o tem, da je virus oslabel. "Družinski stiki predstavljajo zelo visoko tveganje. Vsi se strinjajo, da je za okužbo potreben daljši stik v zaprtem prostoru. Okužbe se lažje prenašajo v pisarnah, kjer je več ljudi in kjer prostorov ne zračijo, podobno je z restavracijami," je o tem, v katerih primerih se virus hitreje širi, dejala Markotićeva. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.