Svet
76020 ogledov

Hrvaški strokovnjak o odpiranju meja: Hrvaška je naredila napako

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Profimedia
Direktor Inštituta za biokemijo (IBC2) v Frankfurtu Ivan Djikić se je odzval na povečano število primerov bolezni covid-19 na Hrvaškem in dejal, da je država ravnala napačno, ko je velikodušno odprla meje.

Število novih primerov na Hrvaškem raste, v soboto so jih našteli 19, sedem več kot v petek. Hrvaški ugledni znanstvenik Ivan Djikić, ki ga tamkajšnji mediji zaradi svojega znanja in ugleda pogosto citirajo, pravi, da Hrvaška potrebuje turizem, a morajo najprej zaščititi ljudi. 

Dubrovnik Covid-19 Svet Naraščanje okužb na Hrvaškem. Je možno novo zapiranje meja?

Djikić pravi, da o drugem valu virusa ni govora, saj je njegova opredelitev, da se mora najprej končati prvi val, po tem pa mora preteči določeno obdobje od njegovega konca, kar pa se na Hrvaškem še ni zgodilo. Pravi, da se trenutno na Hrvaškem ukvarjajo z lokalno aktivacijo virusa, ki je prisoten v populaciji kot del prvega vala.

Na Hrvaškem opozarjajo, da so se prebivalci v preteklih treh tednih nekoliko sprostili, ker ni bilo večjega števila zbolelih s covidom-19. Ocenjujejo, da je novo zvišanje števila okuženih posledica rahljanja epidemioloških ukrepov, še zlasti ko gre za potovanja zunaj kraja bivanja.

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja | Avtor: Profimedia Profimedia

Split Virus je nazaj Svet Zaskrbljujoče o novih okužbah na Hrvaškem

Luknje v epidemioloških urepih

Prav tako je za spletni portal 24sata dal natančno razlago, zakaj se pojavljajo novi bolniki: "Vse to je neposredna posledica lukenj v epidemioloških ukrepih. To je posledica nekritičnega in preveč agresivnega odpiranja meja, ko ljudje na Hrvaško vstopajo brez nadzora, zlasti iz sosednjih držav, kjer so lokalne žariščne točke očitne. Zavedati se moramo, da bomo z odpiranjem Hrvaške kot turistične države dobili večje število okuženih posameznikov. Posebno pozornost je treba nameniti mladim, britanskim turistom, ki bodo zagotovo prišli."

Hrvaški premier Andrej Plenković je dejal, da spremljajo epidemiološko stanje v sosednih državah ter da bodo dodatno okrepili nadzor prometa na mejnih prehodih, predvsem s Srbijo in BiH. O gneči so sicer v soboto poročali tudi z več slovensko-hrvaških mejnih prehodov. Nekateri potniki so čakali tudi pa uro in pol za vstop na Hrvaško. Kot ocenjujejo v sosednji državi, gre za prvi letošnji počitniški val turistov.

plaža Valun, Cres | Avtor: Profimedia Profimedia

Hrvaška plaža Svet To se bo zgodilo, če na Hrvaškem zbolite za covid-19

Testiranja so nujna

Znanstvenik je svetoval, da naj se Hrvaška pri odpiranju turizmu zgleduj po Islandiji. "Imajo fantastične teste. Ljudje, ki vstopijo v državo, dobijo rezultate testov v nekaj urah. Hrvaška ima tovrstne teste, vendar jih ne uporablja dovolj. Seveda je turizem pomemben, vendar ne za vsako ceno," pravi Djikić, ki kot dobro stvar poudarja, da lahko Hrvaška hitro izolira nove primere, a le, če bodo vsi upoštevali pet ključnih ukrepov. To so: vzdrževanje primerne razdalje, izogibanje zbiranju večjega števila ljudi, zlasti v zaprtih prostorih, nošenje mask, vzdrževanje higiene rok in upoštevanje varnostnih ukrepov med prevozom z javnim prevozom in na delovnem mestu ter v trgovinah.

Hrvaška koronavirus Svet Hrvaška zaradi porasta okužb z novimi ukrepi

 

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Cepivo šele 2021

Komentiral je tudi medijski zapise, da bo to jesen prispelo cepivo proti covid-19 in, da bo poceni. Pravi, da je o tem govoriti še prezgodaj: "Da so učinkovita cepiva nared, je nesporno. Številna klinična preskušanja so pokazala, da so učinkovita. Vendar jih je treba še dodatno preveriti, da bi dokazali, da so povsem varna. Napovedujem, da se bo cepivo pojavilo nekje med marcem in junijem prihodnje leto in to so optimistične napovedi."

Srbija koronavirus Covid-19 Svet Covid-19: Številke na Balkanu vztrajno rastejo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Laznivi 16:04 21.junij 2020.

    Na Islandiji dobis rezultat v par urah ,v nasi prasni zaplankani balkanscini se po nekod caka za odvzem brisa do pet dni...resnicno brezvezna nepotrebana drzava.

  • anica00 13:05 21.junij 2020.

    Važno je , da znanstveniki znajo mešati štrene. Določili so novi datum začetka drugega vala, dokler prvi s še traja. Itd.

  • andrej084 11:11 21.junij 2020.

    Samo bedaki gredo sedaj na dopust na Hrvasko. Higiena in čistoča sta bili pri njih vedno problem. Cistilke brisale wc in sobe z isto krpo, , celo etazo. Bog ne daj, da tam kdo zboli, zdravstvo slabo, bolnice neopremljene, .. ...prikaži več se spomnim, ko je sin dobil salmonelo, pa so ga hoteli operirati za kilo. Kazastrofa.