Svet
34900 ogledov

Korona virus: Istrani stvari vzeli v svoje roke

Hrvaška plaža
Načelnik okrožnega štaba Dino Kozlevac je dejal, da so tri tedne čakali na protokol državnega štaba o tem, kako ravnati v primeru izolacije turistov, ki bodo zboleli s covidom-19 ali s sumom na okužbo.

Vsa mesta in občine v Istri morajo do torka določiti nastanitvene zmogljivosti, ki bodo namenjene karanteni in samoizolaciji turistov s sumi na okužbo s koronavirusom, piše Večernji list.

Dubrovnik Covid-19 Svet Naraščanje okužb na Hrvaškem. Je možno novo zapiranje meja?

To je v Pazinu v Istri sklenil štab civilne zaščite v Istri skupaj z župani. Razpravljali so o možnosti oskrbe morebitnih bolnikov s koronavirusom med turistično sezono. "Glede na razmere in odlično delovanje civilne zaščite in zdravstvenega sistema v Istri, zahvaljujoč temu, da smo v zadnjem obdobju v boju proti covid-19 dosegli izjemno dobre rezultate, je naš cilj ohraniti te rezultate in sprejeti vse potrebne ukrepe, da bo Istra še naprej varna za vse državljane, pa tudi turiste, ki prihajajo v vse večjem številu," je dejal načelnik okrožnega štaba Dino Kozlevac.

Potovanja in covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Škropljenje rastlin Žalostno Svet Zato so na Hrvaškem razglasili naravno katastrofo

Kot je izpostavil, so tri tedne čakali na protokol države o tem, kako ravnati v primeru bolnih turistov. Ker je v Istri že več kot 40.000 turistov, je Kozlevac dejal, da so se v petek odločili za samostojno odločitev. "To še posebej velja za objekte, ki ne morejo načrtovati posteljne zmogljivosti za potencialno okužene turiste, medtem ko so velike hotelske hiše nameravale zagotoviti 10 odstotkov svojih zmogljivosti za morebitne pojavne primere," je dejal.

Hrvaška plaža Svet To se bo zgodilo, če na Hrvaškem zbolite za covid-19

Pomanjkanje medicinskega osebja

Kozlevac je poudaril, da bo od države zahteval podroben nadzor v tistih objektih, ki ne ustrezajo priporočilom. Povsod bodo morala biti na vhodu razkužila, upoštevati bo treba omejevanje števila ljudi, ki vstopajo v objekte. Opozoril je tudi na pomanjkanje medicinskega osebja, predvsem zdravnikov in medicinskih sester, ki pa jih je v drugih delih države dovolj. Zato je predlagal, da se ti ljudje začasno preselijo na turistična območja, da bi pokrili potrebe turističnih ambulant, poleg tega pa zahtevajo tudi nujno sprejetje protokolov v zvezi z zdravljenjem turistov. Župan Pulja Boris Miletić je dejal, da se odličnost pri spopadanju s koronsko krizo kaže v "univerzalni skupnosti". "Vsi želimo živeti skupaj, želimo ohraniti zdravje naših državljanov, želimo pa omogočiti državljanom in gospodarstvu delovanje, vključno s turizmom. Vendar pa je sprostitev ukrepov povečala tveganje za možnost prenosa okužbe," je dejal Miletić. "V tem smislu menim, da je treba poudariti pomen spoštovanja vseh ukrepov, od držanja socialne distance do osebne higiene," je zaključil.

Postelja | Avtor: Profimedia Profimedia

Split Virus je nazaj Svet Zaskrbljujoče o novih okužbah na Hrvaškem

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je po seji le objavil navodila za primer okužb turistov z novim koronavirusom. Med navodili Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo je tako zapisano, da bodo turiste iz drugih držav, pri katerih bodo potrdili bolezen covid-19, ne bo pa nujno zdravljenje v bolnišnici, prepeljali v vnaprej določene objekte za organizirano izolacijo zbolelih oseb. Več si lahko preberete tukaj.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.