Svet
20485 ogledov

Zato so na Hrvaškem razglasili naravno katastrofo

Škropljenje rastlin
Krivi naj bi bili pesticidi.

V Međimurski županiji na severozahodu Hrvaške so zaradi množičnega pomora čebel razglasili naravno katastrofo. Policijski izvedenci in veterinarski inšpektorji še vedno iščejo razlog pomora, v katerem je približno 20 čebelarjev izgubilo okoli 600 panjev s približno 50 milijoni čebel. Točno število umrlih čebel še ni znano. Vrednost posameznega panja pa cenijo na približno 200 evrov.

Ko so zagledali vse mrtve čebele, so planili v jok

Čebele so izgubili čebelarji iz več naselij nedaleč od hrvaško-madžarske meje na območju, velikem približno 30 kvadratnih kilometrov. Hrvaški mediji poročajo, da so hrvaški čebelarji jokali, ko so zagledali "preproge" mrtvih čebel. Sumijo, da so razlog pomora pesticidi z bližnjih njiv krompirja, ki obsegajo več hektarjev. Menijo, da je nekdo od kmetov, ki sicer ni imel namena zastrupiti čebel, pretiraval pri uporabi pesticidov.

Iz Međimurske županije so sporočili, da bodo v laboratorijih, vključno s policijskim centrom za forenzične preiskave v Zagrebu, ugotovili razlog za pomor čebel. Preverili bodo tudi, ali je za pogin morda kriva kakšna bolezen čebel. Z vzorci, ki so jih pobrali s čebel, medu in kmetijskih površin, bodo prav tako analizirali vpliv morebitnih strupenih snovi tudi za ljudi.

Pomoč ponudili tudi slovenski čebelarji

Na podlagi rezultatov iz laboratorijev bodo ukrepali policisti in ostale pristojne službe. Čebelarjem bodo pomagali, da bi čim prej sanirali škodo in zaščitili preostale čebele, so še sporočili s sedeža županije v Čakovcu. Pomoč čebelarjem iz Međimurja so poleg njihovih hrvaških kolegov ponudili tudi slovenski čebelarji, je poročal Jutarnji list na svoji spletni strani.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 17:41 21.junij 2020.

    To ni naravna katastrofa. Naravna katastrofa ni povezana z človekom. Posledice pa bodo katastrofalne na naravo. Vsi odgovorni naj popravijo nastalo škodo

  • maresem 12:16 20.junij 2020.

    Posle jebanja, nema kajanje, star a resničen pregovor. Uničite še to, kar je koristnega na tem planetu.

  • Avatar jate
    jate 07:17 20.junij 2020.

    uboge cebelice,marsikdo se sploh ne zaveda kaj bi bilo ce bi cebele skoraj izumrle. zelo pripomorejo eko sistemu.