Svet
27340 ogledov

Naraščanje okužb na Hrvaškem. Je možno novo zapiranje meja?

Dubrovnik Dubrovnik, Turistična agencija Palma
Na pragu vrhunca letne turistične sezone se pojavljajo vprašanja, ali bi spričo širjenja okužb z novim koronavirusom sosedanja Hrvaška lahko spet zaprla svoje meje.

Hrvaška je včeraj objavila, da je v zadnjih 24-tih urah v državi na novo za boleznijo covid-19 zbolelo 11 ljudi. To je največji porast obolelih po 12. maju. Na novo okuženi so iz Zagreba in širšega območja hrvaškega glavnega mesta, iz Pule, območja Siska in Splita. Zvečer so prišli še rezulati čez dan opravljenih testov na območju Splitsko-dalmatinske županije, Željka Karin, vodja tamkajšnje izpostave Nacionalnega zavoda za javno zdravje, je v gostovanju na televiziji potrdila, da so rezultati pozitivni "v primeru družin nekaj obolelih".  

Na Hrvaškem so - tako kot v Sloveniji - izpostavili, da so zadnje okužbe povezane z vrnitvijo Hrvatov iz BiH ali Srbije. En primer je povezan s Slovenijo. Zaenkrat sicer ne napovedujejo, da bi znova poostrili epidemiološke ukrepe, a pojavljajo se vprašanje, kaj bo država storila v primeru, da se bo rast okuženih nadaljevala. 

koronavirus covid-19 test Covid-19 Svet Skok okužb tudi na Hrvaškem. Novo zaostrovanje ukrepov?

Novo zaostrovanje, če bo potrebno

Krunoslav Capak, vodja Hrvaškega zavoda za javno zdravje, je v sinočnjem gostovanju na Dnevniku televizije N1 povedal, da Hrvaška v resnici nikoli ni popolnoma zaprla meje, da so bile pri prehodih vedno izjeme. Dodal je, da bi tudi v prihodnje lahko ukrepe na mejah "prilagodili" situaciji. 

Capak je vendarle poudaril, da bo Hrvaška - če se bo nadaljeval trend naraščanja novih okužb - razmislila o novem zaostrovanju ukrepov tudi na mejah. 

Koronavirus covid-19 Covid-19 Slovenija Smo v Sloveniji že na pragu drugega vala okužb?

"Ljudje so se sprostili" 

Portal Index.hr je vprašanje glede turizma na Hrvaškem naslovil na epidemiologa Bernarda Kaića, ki je najprej izpostavil, da je povečano število okužb v zadnjih dneh teoretično možen začetek drugega vala epidemije in dodal, da je razvoj dogodkov odvisen od obnašanja ljudi. Če bodo zanemarjali priporočila, bodo okužbe po njegovem mnenju gotovo še naraščale. 

Tudi glede turistov je menil, da bodo gotovo primeri, ko bodo v državo vstopili okuženi ljudje. Morda so v državi že danes, a se za njihovo stanje ne ve. Poudaril je, da ne bi bilo težav, v kolikor bi se vsi držali priporočil, če pa jih ne bodo spoštovali dosledno, bo lahko Hrvaška že čez nekaj tednov imela nove resne težave. Poudaril je, da so se ljudje glede priporočil "sprostili" in dodal še, da se nekateri turisti ne počutijo varne. 

Ventilator Račun na 181 straneh Svet Preživel covid-19, ko mu je bolnišnica poslala račun, ga je skoraj kap

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • marko50 06:24 22.junij 2020.

    Kaj lazete? Kake okužbe?

  • Avatar Meddilera
    Meddilera 00:42 20.junij 2020.

    Vroče punce vas čakajo na - H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

  • marsal22 14:39 19.junij 2020.

    vse tako kaže da zna Janša še bolj zamočiti kot Šarec in s tem pobiti še več ljudi !