Svet > Hrvaška
2099 ogledov

Tri zanimivosti otoka Raba

Rab Shutterstock
Med dopustovanjem na Rabu morate načrtovati čas za obisk številnih znamenitosti.

Rab je znan kot zelen otok, kjer se lahko sončite na peščenih plažah, uživate v kolesarjenju in dolgih sprehajalnih poteh. Je otok, kjer bi bilo škoda cele dneve preležati na plaži. Objekte za oddih so na otoku imeli že Stari Rimljani, zato so ga imenovali tudi Felix Arba oziroma srečni Rab. 

Otok Rab leži v severnem delu Jadrana med otokoma Krk in Pag, njegova dolžina je okoli 22 kilometrov. Otok spada med bolj sončne predele Evrope in ima letno v povrpečju 2499 sončnih ur. Če ga boste obiskali v poletnih mesecih, bo voda praviloma topla, v vročih dneh se temepatura povzpne do 24 stopinj Celzija. Eden od pregovorov za Rab pravi, da naj bi bog ustvaril otok Rab le zase, a da je hudič nanj poslal ljudi.

Največje zanimivosti

Med največje zanimivosti otoka Raba lahko štejemo bogato kulturno dediščino, zanimivo rastlinje in lepe peščene plaže. Z Iliri je bil naseljen že v prazgodovini, v drugem stoletju pa so ga zavzeli Rimljani. Njegovo prvo ime je bilo Arba, kot Rab se pojavlja šele od petnajstega stoletja dalje. Zaradi bogate zgodovine je veliko tudi starih stavb. Zelo zanimiv je 26-metrski zvonik katedrale v Rabu, Palača Dominis Nimira v Rabu in ostanki manjše utrdbe na hribu sv. Damjana nad Barbatom. Na otoku so se od leta 1364 dalje izvajale Rapske viteške igre, ki so jih začeli ponovno izjavati leta 1995. Ohranili so jih kot spomin na viteško branjenje mesta, takšne igre z antičnim samostrelom sicer izvajajo le še v San Marinu. Igre si lahko ogledate pred sezono, vsako leto 9. maja ali 27. avgusta.

Otok je poln zelenja in zanimivih eksotičnih rastlin. Obiskati morate Kalifronto, ki je največji gozdni kompleks na otoku, kjer je zaščiten botanični rezervat – gozd Dundo. Poleg rezervata lahko obiščete še park Komrčar, ki velja za eno najlepših oaz na Jadranu s številnimi eksotičnimi in domačimi rastlinami.

Rab je znan tudi po peščenih plažah, ena od njegovih znamenitosti je Rajska plaža, ki je dolga okoli kilometer in pol. Plaža je zelo obiskana, na njej so najpogosteje družine z majhnimi otroki. Sence je nekaj metrov od vode dovolj, na plaži pa najdemo tudi toaleto, tobogan, bar, najamete lahko razne vodne rekvizite in tako dalje. Za tiste, ki ne marajo velike gneče je morda bolje, da se zapeljejo nekaj kilometrov stran in poiščejo manj obiskane plaže kot je denimo Dubac. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.