Avto
837 ogledov

Hrvaški strokovnjak svetuje, po kateri poti na morje

Kolona na hrvaški avtocesti HAK
Hrvaški strokovnjak za promet dr. Željko Marušić voznikom, ki potujejo iz Slovenije na Jadran, svetuje, katera je najugodnejša pot.

Prva avgustovska sobota še vedno prinaša zastoje na cestah proti morju. Hrvaški strokovnjak za promet, dr. Željko Marušić je zato pripravil nasvete za slovenske voznike, ki se danes odpravljajo na Hrvaško.

Marušić svetuje, da vozniki v primeru gneče izberejo pot po državni cesti D1. V kolikor se odločijo za potovanje po avtocesti, priporoča, da v primeru močnega vetra in zastojev avtocesto A1 zapustijo v Perušiću, Gospiću ali Gornji Ploči. 

Za tiste, ki so namenjeni na Pag, v primeru zastojev na področju predora Sv. Rok in Maslenice, svetuje, da avtocesto zapustijo v Gospiću in pot nadaljujejo po državni cesti D28, v smeri Oštarij in Karlobaga.

Turisti, namenjeni v srednjo in južno Dalmacijo, naj avtocesto zapustijo v Gospiću in se preko Korenice odpravijo v smeri Gračaca. V krožišču za Gračacem lahko izberejo pot proti jugu proti Benkovcu in Zadru, ali levo proti Kninu in Sinju ali Drnišu, odvisno od tega ali so namenjeni proti Splitu ali Šibeniku. 

PREBERITE ŠE:

Tokrat so bolje pripravljeni

Marušić pojasnjuje, da je današnja sobota kritična zaradi pričakovanega množičnega prihoda turistov iz Češke, Slovaške in Poljske. Dodatne težave pa bo povzročala še močna burja. "HAC, HAK in policija so se bolje pripravili, zato je malo verjetno, da bi prišlo do popolne zapore prometa na področju Maslenice," ocenjuje Marušić. 

Voznikom svetuje, naj poslušajo prometne informacije, da bi v primeru zastojev na področju predora Sv. Rok in Maslenice pravočasno zapustili avtocesto. 

Katero pot ubrati proti domu?

Vsem, ki se bodo danes vračali iz smeri Splita proti domu, priporoča uporabo državne ceste D1 ali da avtocesto zapustijo najkasneje v Šibeniku in se odpravijo po državni cesti v smeri Gračaca. Tistim, ki bodo šli na pot iz Zadra, svetuje, da zaobidejo področje Maslenice in predora Sv. Rok. Izberejo naj pot po državni cesti D27 (Stankovci – Benkovac – Obrovac – Gračac) ali po jadranski magistrali do Karlobaga in nato po državni cesti D28 proti Gospiću, kjer se ponovno vključijo na avtocesto. 

Pazite na radarje

Marušić opozarja tudi na radarje, ki lahko prežijo na voznike. Kot je povedal, so fiksne kamere na štirih mestih – Cerovac Vukmanićki (11,5 km), Tušilović (16,4 km), Slunj (53,5 km) in Rakovica (70,1 km). Navedeni kilometri predstavljajo oddaljenost postavljene naprave od prvega semaforja po cestninski postaji po izhodu z avtoceste v Karlovcu.

Kot še dodaja, je praviloma v Gračacu mobilna policijska kontrola, in sicer približno 500 metrov za tablo Gračac, na ravnem delu ceste, kjer je omejitev 50 kilometrov na uro. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.