Svet
4132 ogledov

Hrvaški veleposlanik obupan, iz Gaze skušajo rešiti dve družini, a so izgubili stik

Mejni prehod Rafa, Egipt
1/14
Profimedia
Pred mejnim prehodom Rafa med Egiptom in Gazo so se zbrali številni Palestinci in tuji državljani, potem ko so se razširila poročila o domnevni prekinitvi ognja na jugu palestinske enklave in začasnem odprtju prehoda. Na egiptovski strani se kopičijo tudi tovornjaki s humanitarno pomočjo, na območju mejnega prehoda pa je bil izveden zračni napad.

Ljudje so se začeli zbirati pred prehodom, potem ko se je danes razširila vest o domnevni prekinitvi ognja na jugu Gaze, a so to poročilo izraelske oblasti kmalu zanikale. Tiskovni predstavnik izraelske vojske je namreč sporočil, da nimajo nobenih informacij o domnevni prekinitvi ognja. Trditve so zanikali tudi v pisarni izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Pred tem je o tem poročala tiskovna agencija Reuters ob sklicevanju na dva predstavnika egiptovskih varnostnih sil, češ da bo prekinitev ognja sovpadala z začasnim odprtjem mejnega prehoda Rafa, poroča britanski BBC.

Vse več gneče je tudi na egiptovski strani Rafe. Številni tovornjaki namreč čakajo na priložnost, da bi lahko na območje Gaze dostavili nujno potrebno humanitarno pomoč. Egipt pa ne namerava odpreti prehoda, dokler ne bo izraelska stran zagotovila, da je to varno. Izrael pa želi sicer vsak tovornjak temeljito pregledati in preveriti, da na krovu ni orožja.

V zračnem napadu na območju mejnega prehoda Rafa je bila medtem na palestinski strani poškodovana stavba in cesta. O žrtvah za zdaj ne poročajo, mejni prehod pa še naprej ostaja zaprt.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je danes v Tel Avivu že drugič v nekaj dneh sestal z izraelskim premierjem Netanjahujem.

Lenarčič pozval k odprtju mejnega prehoda

EU vzpostavlja humanitarni zračni most, ki vključuje več letov v Egipt, s katerimi pošilja nujno pomoč ljudem v Gazi, so danes sporočili v Bruslju. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je poudaril, da mora pomoč nemudoma doseči ljudi, ujete v Gazi, ter pozval k odprtju mejnega prehoda Rafa "brez nadaljnjega odlašanja".

"Katastrofalne humanitarne razmere v Gazi bodo kmalu dosegle prelomno točko. Nujno potrebno gorivo, voda, hrana in zdravila morajo nemudoma doseči ljudi, ujete v Gazi. Mejni prehod Rafa je treba odpreti brez nadaljnjega odlašanja," je pri tem opozoril Lenarčič.

V skladu z mednarodnim humanitarnim pravom sta obe strani dolžni zaščititi civiliste in zagotoviti neoviran humanitarni dostop do civilistov, je poudaril komisar.

Ko zaloge prispejo v Gazo, pa je nujno, da lahko humanitarni delavci opravljajo svoje delo, to je zagotavljanje pomoči ljudem v stiski in reševanje življenj. Zagotoviti je treba varnost humanitarnega osebja, ki te zaloge nemoteno prinese ljudem v stiski, je pozval Lenarčič.

Evropska komisija bo humanitarno pomoč za območje Gaze povečala s 25 na 75 milijonov evrov, je v soboto napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Hrvati rešujejo dve družini

Z reševanjem svojih državljanov so zaposleni tudi sosedje Hrvati. Za pomoč Hrvaške pri evakuaciji sta zaprosili dve družini iz Gaze, po podatkih, ki jih imajo, je tam skupaj 17 hrvaških državljanov. "Ljudje, ki so prosili za pomoč, so vsi Palestinci, ki imajo dvojno, torej tudi hrvaško državljanstvo. Oče ene od teh družin je v Kairu. Zdaj ni jasno, kje so ostali, vemo le, da so nekje v tranzitu v Gazi in gredo v Egipt. Možni so trije prehodi iz Gaze, dva pod nadzorom Izraela in en mejni prehod proti Egiptu," je v pogovoru za 24sata povedal Tomislav Bošnjak, hrvaški veleposlanik v Egiptu.

Navaja, da ne ve, ali bodo vstopili v Egipt, ker ne vedo, kje točno so, edina informacija, ki jo imajo, je, da je ena družina s severa Gaze odšla na jug države, torej proti meji z Egiptom. Za drugo pa ne vedo točno, kje so in kam se gibljejo. "Zdaj se poraja vprašanje, tudi če te družine pridejo do meje, kako bodo prestopile na egiptovsko stran. Vse je odvisno predvsem od volje palestinskih, izraelskih in egiptovskih oblasti. Stik z njimi je trenutno zelo otežen in omejen, skoraj nemogoč. Lahko rečem, da smo prejeli njihove prošnje in naredili vse. Pripravili smo jim vse potrebne dokumente, kontaktirali smo izraelsko in egiptovsko stran. Delamo vse, kar je v naši moči, da bi pomagali našim državljanom," je še povedal veleposlanik.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:25 16.oktober 2023.

    Američani pomagajo pri dobavi orožja, EU pa pomaga z denarjam za humanitarno reševanje in na koncu begunce pokasira. Bi se lahko kako Američane ustavilo, da ne harajo po svetu in netijo sporov?