Svet
3928 ogledov

"Povem vam, to bo dolga vojna, cena bo zelo visoka"

Izrael Palestina Gaza
1/11
Profimedia
Izraelu je zagotovil podporo ZDA in obljubil, da bo Washington izpolnil vse zahteve Izraela po vojaški pomoči.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je danes v Tel Avivu že drugič v nekaj dneh sestal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, s katerim je po navedbah State Departmenta med drugim razpravljal o zaščiti civilistov in se seznanil z razmerami na terenu. Ob tem se je pogovarjal tudi s predsednikom Izraela Jicakom Hercogom.

Blinken se je v Tel Avivu mudil že minuli četrtek. Izraelu je zagotovil podporo ZDA in obljubil, da bo Washington izpolnil vse zahteve Izraela po vojaški pomoči. Zatem je odpotoval na obiske v Katar, Savdsko Arabijo, Združene arabske emirate in Egipt. V Kairu je v nedeljo med drugim dejal, da ZDA nasprotujejo izgonu Palestincev iz Gaze.

ZDA še vedno podpira Izrael

Na današnjih srečanjih z Netanjahujem in Hercogom se je Blinken seznanil z najnovejšimi informacijami o razmerah v Izraelu po napadu palestinskega gibanja Hamas, je sporočil State Department. Dodal je, da je Blinken vnovič poudaril trdno podporo "pravici Izraela do obrambe pred terorizmom Hamasa", poroča britanski BBC.

Potrdil je tudi odločenost ZDA, da izraelski vladi zagotovijo "vse, kar potrebuje za zaščito svojih državljanov". Ob tem je prvi mož ameriške diplomacije s sogovornikoma spregovoril tudi o zaščiti civilistov v spopadih in prizadevanjih za izpustitev skoraj 200 talcev, ki jih je med napadom zajel Hamas, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sestal pa se je tudi z izraelskim obrambnim ministrom Galantom, ki je dejal, da bo vojna proti Hamasu dolga, vendar ob Izrael v njej zmagal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Povem vam, to bo dolga vojna, cena bo zelo visoka, vendar jo bomo zmagali za Izrael, za judovsko ljudstvo in za vrednote, v katere verjameta naša naroda," je izjavil Galant.

Izraelska vojska medtem nadaljuje z obstreljevanjem Gaze, ki je opustošilo to palestinsko enklavo, in pripravlja kopensko ofenzivo proti Hamasu. Število mrtvih med Palestinci po zadnjih podatkih znaša 2750, na izraelski strani pa 1400. Skupno je ranjenih okoli 9700 ljudi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • bobubob 15:21 17.oktober 2023.

    Ukrajina, drugorazredna tema? Cepljenje tretjerazredna? Le kje bo isti piroman podtaknil naslednji požar ?

  • Idioti 13:08 17.oktober 2023.

    Vsak mrtev Izraelski vojak bo zlata vreden ! Upa, da bodo napolnili svoje devizne rezerve !

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 11:17 17.oktober 2023.

    deagel,com je pred desetimi leti napovedal da bo leta 2025 od 8 milijonov Židov v Izraelu ostalo samo še štiri milijone. Za deagel.com stoji vojaška industrija z vsemi večjimi agencijami kot Mosad, Cia, FBI MI6 itd.