Svet
1499 ogledov

Hrvaško preplavil omikron, toliko okužb so zabeležili

Hrvaška epidemija covid-19 Epa
Hrvati podrli rekord glede novih okužb.

Skoraj polovica testov pozitivnih

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu zabeležili 8587 novih okužb z novim koronavirusom, največ v Zagrebu in Dalmaciji. Kot poročajo hrvaški mediji, je bilo pozitivnih 47 odstotkov opravljenih testov.

Po navedbah portala Index je bilo pred tednom dni pozitivnih 41 odstotkov testov, pred dvema tednoma pa 34 odstotkov. Pred enim tednom so zabeležili 5768 novih primerov, pred dvema pa 4226.

Omikron močno prisoten na Hrvaškem

"Ta številka je pričakovana in kaže, da je različica omikron, ki se širi po Evropi, močno prisotna tudi na Hrvaškem," je danes dejal hrvaški premier Andrej Plenković.

Opozoril je na strmo rast primerov okužbe v Zagrebu in Dalmaciji, od koder je kar petina vseh primerov.

Povedal je, da ima štab civilne zaščite nalogo, da preuči razmere in ustrezno ukrepa. Odločitev glede novih ukrepov naj bi sprejeli v naslednjih dneh.

Napovedujejo nove ukrepe

Zaradi naraščanja števila okuženih medtem posamezne županije že napovedujejo določene ukrepe.

Štab istrske civilne zaščite je tako napovedal, da se bodo v ponedeljek po počitnicah v šole vrnili vsi otroci k pouku v živo, bodo pa omejili stike med otroki iz različnih razredov znotraj šole.

V Dalmaciji, kjer delež pozitivnih testov presega 50 odstotkov, so napovedali skrajšanje obratovalnega časa gostinskih lokalov.

"Rekel bi, da je peti val že tu"

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je v torek dejal, da je povečanje števila okuženih deloma posledica koronavirusne različice omikron, ki se hitro širi, deloma pa zbiranja ljudi med božično-novoletnimi prazniki.

"Številke se večajo, rekel bi, da je peti val že tu. Združil se je s četrtim valom," je dejal.

Premier Plenković pa je danes vse še enkrat pozval k cepljenju in opozoril, da kar četrtina ljudi, starejših od 65 let, še ni cepljenih. "Vse te bolezen bolj ogroža in to je treba preprečiti s cepljenjem," je dejal.

Na Hrvaškem so sicer spremenili pravila glede karantene oziroma samoizolacije. Za okužene in njihove bližnje traja deset dni, lahko pa se jo ob negativnem testu po sedmih dneh prekine.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 14:27 05.januar 2022.

    Tudi Hrvaška ne beleži večjega števila hospitalizacij...Naša "stroka" in novinarji so zgroženi nad takšnim potekom..Vlada pa mrzlično išče rešitev, da bi Covid norijo podaljšali vsaj do volitev..