Svet
20554 ogledov

Hrvati se branijo: "Kdor si bo želel sladoleda, ga bo kupil za tri evre"

Hrvaška Profimedia
Razlog za divjanje cen Hrvati pripisujejo visokemu povpraševanju kot tudi inflaciji.

Nedavno smo poročali, da so se cene na sosednji Hrvaški dvignile v nebo, kjer je skoraj misija nemogoče dobiti kepico sladoleda za manj kot tri evre. Poleg tega je kupovanje sadja in zelenjave na tržnici postalo močan udarec za denarnice. Sedaj so Hrvati naposled le odgovorili in razložili, kaj je vzrok za tako divje cene, ki mnoge turiste odvračajo od dopustovanja na Hrvaškem.

Rast cen presega stopnjo inflacije

Zvjezdana Blažić, hrvaška svetovalka za kmetijstvo in živilstvo, je pojasnila, da je vihranje cen moč pripisati inflaciji, poroča hrvaški portal Index.hr.

Opozorila je tudi na zaskrbljujočo rast cen hrane, ki presega stopnjo inflacije ter poudarila, da so cene junija poskočile za 13 odstotkov.

Dejala je še, da cenovna stabilnost, zlasti pri kmetijskih surovinah, ni dosežena niti na svetovni ravni. "Cenovna stabilnost ni dosežena niti globalno, in to je mišljeno v delu, ki se nanaša na kmetijske surovine. Cene hrane so tiste, ki najbolj rastejo od vseh cenovnih kategorij v Evropski uniji. Tudi Hrvaška ni izjema. Trenutno imamo največjo rast cen v kategoriji zelenjave in svinjine," je poudarila. Kljub znakom stabilizacije pa so cene še vedno bistveno višje kot so bile na začetku leta 2020 in 2021.

Hrvaška trgovina cene | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri vzroku za visoke cene v turističnih središčih na jadranski obali je Blažić dejala, da se cene razlikujejo glede na destinacijo. Tako so cene na tržnici v Dubrovniku podobne tistim v Zagrebu, medtem ko so cene v Rovinju skoraj dvakrat višje. Kot razlog za to nihanje sama vidi v dinamiki ponudbe in povpraševanja.

Na cene vplivala tudi pandemija

Ekonomski analitik Hrvoje Serdarušić je dejal, da bi se ob vprašanju, ali je prehrana predraga, Hrvaška morala vrniti tri leta nazaj. "Globalno zaprtje in pretirani ukrepi. To je bil odgovor držav ter fiskalnega in monetarnega dela. Temu se lahko zahvalimo za dvig inflacije," je poudaril. Dodal je še, da je proizvodna inflacija v EU leta 2021 rasla po dvomestnih stopnjah, Evropska centralna banka in njeni voditelji pa po nekakšni "duhovni prenovi" niso bili zaskrbljeni nad potrošniško inflacijo in so dejali, da ni nobene težave. "Zaradi te zapoznele reakcije smo vsi bolj trpeli," je dodal.

"Evropska centralna banka se je sicer opravičila za svoje slabe ocene. Nedavno so dejali, da bi nadaljnje zadrževanje fiskalne podpore vodilo v nasprotni učinek. Poziv ECB vsem vladam je, naj ustavijo ukrepe, ker so kontraproduktivni in tako zvišujejo cene." Izpostavil je še, da ima Hrvaška v EU višjo inflacijo hrane kot drugod po svetu.

Če je povpraševanje veliko, bo tudi cena višja

Franz Letica, predsednik gostincev in turističnih delavcev iz Hrvaške obrtne zbornice (HOK) je medtem visoke cene sladoleda pripisal visokemu povpraševanju. Poudaril je, da če je cena kepice sladoleda na Krku 3,5 evra, to pomeni, da je povpraševanje visoko, zaradi česar je postavljena cena popolnoma realna. "Cena sladoleda se ustvari glede na lokacijo lokala, ceno najema poslovnega prostora in komunalne stroške. Najemnine so se zvišale za 400 do 500 odstotkov, zaradi česar so se izdelki podražili," je dejal. Poudaril je, daje drugi dejavnik tudi cena dela, saj je delavcu treba plačati bivanje, hrano in plačo. Dodal je še, da je drastično podražitev mogoče opravičiti le s kakovostjo, poroča hrvaški portal.

Sladoled | Avtor: Profimedia Profimedia
Majda Šale, direktorica Turistične skupnosti otoka Krk, pa je dejala, da se vsako leto pred sezono dvignejo cene izvenpenzionskih storitev, tudi sladoleda. "Kdor si želi sladoled v sezoni, ga bo kupil za tri evre," je poudarila. Dodala je še, da na Krku prenočuje več kot 35.000 gostov, nihče od njih pa še ni imel pripombe na cene. Visoke cene je opravičila tudi s tem, da so trgovske verige dvignile cene, ki jih poleg turistov plačuje tudi lokalno prebivalstvo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Kren2 18:50 05.julij 2023.

    Se vedno je marsikaj ceneje kot v Sloveniji.

  • Kmodri 16:30 05.julij 2023.

    Hrčkaste navade pa to!

  • Naklonsky 16:11 05.julij 2023.

    Ne vem, čemu toliko polemike in razburjenja. Naj tržijo, če so kupci pripravljeni sprejeti! Klasika ekonomije ponudbe in povpraševanja. Poleg tega Hrvaška ni edina država z morjem ali edina država primerna za oddih. Da, nostalgija nekaterih slovenceljev ni poceni - ...prikaži več odločitev je pa v umotvornosti posameznika!