Svet
9345 ogledov

Hrvati v strahu zaradi vremena

Vreme: Sonce in oblaki Profimedia
Pristojni že izdali opozorilo.

Hrvaška je na pragu novega vročinskega vala, opozarjajo tamkajšnji vremenoslovci. Danes bo v večini krajev vsaj deloma sončno, največ sonca bo na dalmatinski obali. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 33 stopinj Celzija, ob morju povsod malo višje.

Vročinski val se začenja jutri; najprej v Kvarnerju in južnem Jadranu, nato pa se bo razširil še na ostale dele države. Državni hidrometeorološki zavod napoveduje, da bo jutri sončno z občasno zmerno oblačnostjo predvsem v vzhodni notranjosti, popoldne pa v Dalmaciji. V teh krajih bo najverjetnejša kakšna ploha z grmenjem ali dežjem.

Jutranje temperature zraka bodo od 15 do 20, na Jadranu med 21 in 26 stopinj. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 35.

V soboto se bo verjetnost za plohe zmanjšala na zahodu v notranjosti, možne bodo še na vzhodu, kjer bodo tako kot jutri lahko bolj izrazite. Od nedelje bo na Hraškem večinoma sončno in stabilno.  Vroče bo, ob morju se bodo temperature čez dan povuzpele do 37 stopinj Celzija. Pristojni ob tem opozarjajo, da se bo povečala nevarnost vročinskih kapi. 

Rdeče opozorilo za Reko in Kvarner

DHMZ je izdal opozorilo pred vročinskimi valovi. Začetek vročinskega vala na območju Reke se začenja že danes, izdano je rumeno opozorilo. Za konec tedna za Reko, Split in Dubrovnik velja oranžno opozorilo, kar pomeni, da bo nevarnost vročinskega vala velika.

V ponedeljek za celotno Hrvaško veljajo opozorila. Na kopnem velja rumeni alarm, na obali pa oranžni, razen na območju Reke, kjer je razglašen rdeči alarm.

Kot piše meteorolog televizije N1 Bojan Lipovšćak, se bo vroče vreme nadaljevalo še naslednjih deset dni. Konec avgusta in v začetku septembra pa je napovedana desetstopinjska ohladitev z grmenjem, nalivi, vetrom in obilnimi padavinami.

vročina Vreme Svet Temperature nad 40 stopinj, vlada z resnim opozorilom vreme Slovenija Nova srednjeročna napoved: zaključek poletja skoraj tu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Toma 17:50 18.avgust 2023.

    Čoham se ja po prašnikih za grdo njihovo!

  • Naklonsky 16:35 18.avgust 2023.

    Hrvaška, Hrvaška, Hrvaška… malo pretiravanja - a dugod pa ni ali ne bo vroče?

  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 15:10 18.avgust 2023.

    To je za dalmacijo skoraj premalo vroče,3 leta nazaj bil v Zadru in je prišlo do 47 stopinj in ko je padlo na 40 so govorili o ohladitvah.