Svet
10621 ogledov

Hrvati: Zakaj turisti pri nas ne zapravljajo

Hrvaška plaža 19. Hrvaška
Naši južni sosedje si spet obetajo rekordno sezono. Ne glede na obete se pritožujejo nad tem, da turisti pri nas pustijo (pre)malo denarja.

V prvi polovici julija je na Hrvaško prispelo 165 tisoč turistov manj kot v enakem obdobju lanskega leta, a če se vzame v ozir tudi predsezonsko obdobje se zdi, da bo hrvaški turizem tudi v letošnjem letu presegel rekorde.

Maja je denimo število prihodov tujih turistov zrasel za dobrih 33 odstotkov, domačih pa za dobrih deset odostotkov. V prvih šestih mesecih je število prihodov tujih turostov zrasel za dobrih 12 odstotkov, število domačih za dobrih deset.

V zadnjih letih je Hrvaška po rasti turizma presegla konkurenčne države kot so Grčija, Španija, Italija, Malta in Ciper, čeprav se hrvaški turizem, piše portal Index.hr, sooča s številnimi težavami.

V študiji, ki sta jo izvedla Kristian Orsini in Vukašin Ostojić, sodelavca Evropske komisije, piše, da turisti na Hrvaškem potrošijo bistveno manj kot v konkurenčnih državah. Na Hrvaškem tuji turisti zapravijo kakih 70 odstotkov povprečja, ki velja za Mediteran.

Dubrovnik Kritično Svet Hrvaška se je odločila uničiti turizem

Razlog, piše omenjeni portal, je v tem, da hrvaški turizem temelji na "soncu in morju" in v skladu s tem slabša turistična infrastruktura. V primerjavi s konkurenco je Hrvaška v največji meri odvisna od sezonskega turizma.

Poleg tega je zanimivo, da je večina nočitev tujih turistov v privatnih nastanitvah in kempih, medtem ko v konkurenčnih državah prednjačijo hotelski kompleksi, resorti.

Avtorji študije opozarjajo, da lahko vztrajanje pri trenutnem modelu turizma postane nevzdržno; turistični tokovi so odvisni od navad in želja turistov, pri katerih lahko pride do zasičenja. Opozarjajo, da se vse turistične destinacije soočajo s tveganjem stagnacije ali padca povpraševanja ter da bi se bilo potrebno usmeriti v dvigovanju raznovrstnosti ponudbe.

Hrvaška plaža Drago! Svet Dobrodošli! Parkiranje 33 evrov, pica 32, ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Kazuya
    Kazuya 09:06 04.avgust 2018.

    še dobr, da me nč ne vleče na dopust k njim

  • Fulmmer 00:07 04.avgust 2018.

    Naj dvignejo cene za 30% pa je problem rešen...

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 22:06 03.avgust 2018.

    Najbolj neumno se mi zdi, da bi hodil v sovražno državo na dopust!