Svet
3623 ogledov

Hrvati zavrnili žig s Titovo podobo

Hrvaška pošta Profimedia
Uradni razlog za zavrnitev je precej bizaren.

Hrvaška pošta ni odobrila prošnje za izdelavo priložnostnega poštnega žiga s podobo nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita. Prošnjo sta vložili zvezi antifašističnih borcev in antifašistov ter društev Josip Broz Tito Hrvaške ob 130. obletnici njegovega rojstva, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Zveza antifašističnih borcev in antifašistov bo v okviru obletnice Titovega rojstva 1. decembra odprla filatelistično razstavo v Zagrebu. Razstavo so želeli dopolniti tako, da bi hrvaška pošta en dan v eni od zagrebških poslovalnic uporabljala poštni žig s Titovo podobo.

"Razlog za zavrnitev prošnje je bil, da je Josip Broz rojen maja, mi pa da smo za poštni žig zaprosili novembra," je za Hino dejal predsednik te zveze Franjo Habulin, ki je dodal, da so pošti zaman pojasnjevali, da Titovo rojstvo obeležujejo celo leto.

Josip Broz Tito | Avtor: Profimedia Profimedia

Po njegovem ni nujno, da ima zavrnitev politično ozadje. Pojasnil pa je, da izbira poslovalnice v Jurišićevi ulici ni bila naključna. Tam so leta 1941 zagrebški komunisti in antifašisti detonirali več eksplozivnih naprav ter pri tem ubili enega pripadnika ustaškega gibanja in ranili tri pripadnike okupacijske nemške vojske. Habulin je šaljivo pripomnil, da so jim morda prošnjo zavrnili zato, ker so takrat uničili to pošto.

Predsednik Zveze društev Josip Broz Tito Hrvaške Jovan Vejnović je dejal, da ga odločitev pošte ne preseneča, saj da se zaveda družbene atmosfere. "To morda ni stališče ljudi, ki delajo na pošti. Takšno stališče jim je bilo naročeno, pošta pa ga je morala v skladu s splošnimi družbenimi trendi sprejeti," je povedal.

 
Komentarjev 9
  • kapljač 16:55 28.november 2022.

    Ustaše

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 06:49 28.november 2022.

    Tito,najboljši predsednik vseh časov,iz Jugoslavije naredil četrto svetovno silo ,nobenega razlikovanja po verah ,skratka to še nobenemu v celotni zgodovini ni uspelo.Po njegovi smrti so se pa lopovi razmnožili lotili države in je zdaj kar je.

  • Cefur 02:04 28.november 2022.

    Svaka vm čast, kdo za koji kurac hoče gledat na znamkah množičnega morilca... Smrad ni vredn, da se ga tiska na skret papir.